نماذج امتحانية شاملة للصف التاسع سلسلة إيمار لنصوص الوحدات (1,2,3,4,5,6)كما ترد في الامتحان حسب النموذج الوزاري الجديد 2021-2022

Unit 1 S.book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

Hanan Al-Hroub was a poorly paid teacher in the West Bank. Then she won the \$1 million Global Teacher Prize. The committee praised Mrs. Al-Hroub's "play and learn" method, which she still employs. Besides her clown outfit, Mrs. Al-Hroub uses balloons, hula-hoops, toy cars and puppets to explain her lessons. Her aim is to make the classroom a calm and fun place where children can forget about the struggles of daily life, and open their minds. "We play first, and when we play we learn," she said. "The kids don't even realise they are learning." In addition to the toys and balloons, which she pays for with her own money, she uses videos and even PowerPoint in the classroom. For the first month of a new school year, her eight-year-old pupils may not even see an exercise book.

- 1. Hanan Al-Hroub was a paid teacher in the West Bank.
 - **a.** high
- **b**. low
- **c**. slow
- **d**. quick
- 2. The committee expressed for Mrs. Al-Hroub's "play and learn" method.
 - a. admiration
- **b**. refusal

c. hate

- **d**. pay
- 3. One of these is not from Mrs. Al-Hroub's teaching tools
 - a. Puppets
- **b**. balloons

c. radios

- **d**. videos
- 4. Mrs. Al-Hroub wanted her classroom to be a fun place where children can the struggles of daily life.
 - a. Remember
- **b**. not remember
- c. realise
- d. explain
- 5. Which information is <u>true</u> about Mrs. Hanan Al-Hroub?
 - a. She teaches kids
 - **b.** she teaches adults
 - c. She teaches in a secondary school.
 - **d.** Mrs. Al-Hroub's school provides her with all the materials.

B- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

Parents often refuse the focus on play. That soon changes, Mrs. Al-Hroub says, when they realise that her methods improve behaviour — especially in troubled kids — and academic results. She also sees it as her duty to build **their** character. "No to **violence**" is a motto in her classes. Mrs. Al-Hroub plans to establish her own foundation and use some of her winnings to train other teachers to follow her approach. It is worth mentioning that Mrs. Al-Hroub's dream was to be a doctor but failing to do so did not prevent her from being a special person who could make a difference.

- 1. often refuse the focus on play.
 - **a.** Fathers and mothers
- **b**. Teachers
- c. The management
- **d**. The pupils
- 2. Mrs. Al-Hroub's future plan is to teachin her own foundation.
 - a. other Students
- **b**. her colleagues

c. parents

- **d**. none of them
- 3. Which information is **Not** true about Mrs. Al-Hroub?
 - **a.** Mrs. Al-Hroub has always wanted to become a doctor.
 - **b.** She successfully deals with troubled-kids.
 - **c.** She succeeded to become a special person who could make a difference.
 - **d.** She failed to become a special person who could make a difference.
- 4. The word violence in bold above means
 - **a.** trying hard to achieve something.
 - **b.** the use of physical force to harm someone.
 - **c.** to express approval or love for something.
 - **d.** to make use of something.
- 5. The word their in bold above refers to
 - **a.** Kids

b. parents

c. teachers

d. none of them

Unit 1 A. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. **(50 marks)**

One day, an unemployed man called Sami went to apply for a job with Microsoft as a cleaner. The manager said: "Let me have your e-mail address, so that I can send you a form to complete and tell you when you can start." Sami said that he had no computer or email address.

The manager: "Well, then, that means that you virtually don't exist and therefore can't be employed. The man looked at the last £10 in his wallet and thought of buying tomatoes in **bulk**. Within less than 2 hours, he sold all the tomatoes at 100% profit. Repeating the process several times that day, he ended up with almost £100 before going to sleep that night. Getting up early every day and going to bed late, he multiplied his profits quickly.

- 1. Sami went to apply for a job in /at a
 - **a.** Factory
- **b**. company
- **c**. school
- **d**. hospital
- 2. Sami didn't succeed to have the job because he didn't have a/an
 - a. Computer
- **b**. email
- **c**. form
- **d**. both **a** and **b**
- 3. Which of the following isn't true about Sami?
 - a. He became a seller after they rejected him at Microsoft.
 - **b.** He increased his incomes from buying tomatoes.
 - **c.** His profits from buying tomatoes were very low.
 - **d.** He was going to sleep late because of his hard work.
- 4. The word <u>bulk</u> in bold means....
 - **a.** the money that you can make by selling things.
 - **b.** previous/past
 - **c.** goods bought and sold in large quantities/wholesale.
 - **d.** a group of ships or trucks
- 5. the word exist in bold is a/an
- **a.** noun **b**. verb **c**. adjective **d**. adverb

B- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. **(50 marks)**

By the end of the second year, Sami became the owner of a **fleet** of trucks and the manager of a staff of a hundred former unemployed people, all selling tomatoes.

Planning for the future of his wife and children, he decided to buy life insurance. An adviser asked him for his e-mail address in order to send the final documents electronically. When Sami replied that he has no e-mail, the adviser felt astonished and said: "How did you make such wealth without Internet and e-mail? Just imagine where you would-be now, if you had been connected to the internet from the very start!"

After a moment of thought, the tomato millionaire replied: "I would be a floor cleaner at Microsoft!" Even with the lack of technology, with determination and the required skills one can make a difference.

- 1. The text is mainly about
 - a. Sami's wealth.
 - b. Sami's skills.
 - c. Sami's determination.
 - d. Sami's plans in the future.
- 2. When Sami said that he has no e-mail, the adviser felt
 - **a.** happy **b**. sad **c**. surprised **d**. depressed
- 3. "I would be a floor cleaner at Microsoft!" this sentence is said by
 - **a.** The adviser
- **b**. Sami
- **c**. The tomato millionaire
- **d**. both b and c
- 4. According to the text, each of the following is false except....
 - **a.** Sami made his wealth because of the Internet.
 - **b.** Sami used the Internet to help him to make his wealth.
 - c. Sami used the Internet before becoming a millionaire.
 - **d.** Sami didn't use the Internet.
- 5. According to to the text, Sami was before becoming a millionaire.
 - a. a floor cleaner at Microsoft
 - **b.** the manager of Microsoft
 - c. an advisor at Microsoft.
 - **d.** an unemployed man selling tomatoes.

Unit 2 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text and then choose the correct **(50 marks)** answer a, b, c or d.

Light **Initiative** started with two people and now it includes more than 350 volunteers.

They voluntarily record school and college books for the benefit of the visually impaired people. They started recording the books of the 9th and the 12th grades; they also record university books and references. Their aim is to meet the visually impaired people's actual needs whatever they are.

Usually, the visually impaired person who has the desire to study a curriculum or a reference, contacts the initiative administration and provides them with the books needed.

Then, the book is divided into tasks for a number of volunteers to record **them**.

1. Which of the following is <u>true</u> about light initiative?

- **a.** It's source of information like books or articles .
- **b.** It's a new plan for dealing with people with education problems.
- c. It's a new plan for dealing with people with sight problems.
- **d.** It's a method of teaching for the benefit of the students of the 9th and the 12th grades.

2. Which grade of teaching is not mentioned in the text?

- a. elementary
- **b**. secondary
- **c**. high school
- **d**. university

3. If a visually impaired person wants to study a curriculum or a reference, he has to contact the initiative.....

- **a.** volunteers
- **b**. management

- **c**. university
- d. school

4. The word curriculum in bold means

- **a.** source of information
- **b**. officially

c. syllabus

d. a system of

printing

5. The word them in bold refers to

- **a.** Volunteers
- **b**. tasks **c**. grades
- **d**. books

B- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. **(50 marks)**

They use a Facebook page and a YouTube channel. On the Facebook page they announce that they finished this book or this curriculum, and they use the YouTube channel to publish the recordings. These records are saved in mp3 format.

Their services are absolutely free; i.e., the volunteer is not paid, and it doesn't cost the visually impaired person anything. Anyone with a network can have access to their records. Volunteers need very simple things. They use mobiles for recording and laptops to do the montage. No professional tools are needed. Light Initiative's new project is turning the Syrian curriculum into Braille. This will help Syrian students who suffer from sight problems. Light Initiative is trying to bring some light into the visually impaired people's lives.

- 1. According to the text, volunteers use to tell people officially about the completed books.
 - **a.** Facebook
- **b**. YouTube
- **c**. laptops
- **d**. montage

2. According to the text, Mp3 is a

- **a.** Way for Publishing **b**. form of recording
- **c**. Kind of mobiles
- **d**. YouTube channel
- 3. Volunteers need tools to finish their work.
 - **a.** simple
- **b**. Professional **c**. free
- **d**. modern
- 4. Which of the following is **Not** true about light initiative?
 - **a.** the visually impaired person doesn't pay money to get the records or the books.
 - **b.** The volunteer doesn't earn money from the initiative administration.
 - **c.** The volunteer earns a lot of money from the initiative administration.
 - **d.** People need only a network to get the records or the books needed.

5. The word **Braille** in bold means a system of for blind people.

- a. Reading
- **b**. listening
- c. social media
- **d**. printing

Unit 2 A. Book

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d.

(50 marks)

On March 27, 2013, John Sweeney, a plumber from Ireland, started a Facebook page called Suspended Coffees. His message was simple: Buy a cup of coffee for a stranger, because an act of kindness can change a life and make a difference. Eight hours later, the page had attracted more than 20,000 likes. Suspended coffee is a tradition that comes from Naples, Italy, and dates to the 20th century. When customers buy coffee, they also pay in advance for a cup to be given to somebody else; usually someone who otherwise couldn't afford it. This initiative was forgotten, but then it revived again in 2011. That's when "Suspended Coffee Day" started to be celebrated each December.

You can buy it for anyone in need. It can be for the homeless person you pass by every day on the street, a stressed student in the middle of exams, a mother of children who can't afford coffee. It may be a well-dressed man whom you may not think from his appearance

that he's in need but he may be in his third month of **job hunting**. It's not up to us to judge – if someone asks, then they're in need - no CV required.

- 1. John Sweeney is an/a plumber.
 - a. Spanish
- **b**. Italian
- c. Irish
- d. English

- 2. Buy a cup of coffee for a stranger is......
 - **a.** the idea of suspended coffee.
 - **b.** A message sent by John Sweeney on Facebook.
 - **c.** A sentence said by John Sweeney to his costumers as an act of kindness.
 - d. None of them.
- 3. The idea of suspended coffees started in.....
 - a. Ireland
- **b**. Italy
- c. Syria
- d. Egypt
- 4. Which of these statements is <u>not</u> true about suspended coffee?
 - a. Suspended Coffee Day is celebrated in December.
 - **b.** The person who needs suspended coffee mustn't prove that he is poor.
 - **c.** You can buy it for a familiar person you pass by every day.
 - **d.** It was renewed again in 2011.
- 5. Which of these people who are in need for suspended coffee isn't mentioned in the text?
 - a. a well-dressed man
- b. a well-educated man
- **c**. a homeless person
- d. a mother of children
- 6. job hunting in bold above means
 - a. to have enough money to pay for something
 - **b.** the act of kindness.
 - **c.** the act of looking for a work
 - **d.** to become strong again

Unit 3 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

Life in the future will be very different. Futurologists **predict** that life will probably be very different in all the (fields of activity), from entertainment to technology. in the future we will have a more comfortable life. This will be obvious in all aspects of life.

As for education, people will have better education because of technology. E-books will replace traditional books, robots will replace teachers, and students will not have to go to schools every day as they will study at home through on-line teaching. So even **absent** students will learn.

Health will improve. Technology will also play a very important role in that. New medicines will help people get better.

- 1. According to the text, entertainment and technology in the future will be
 - a. difficult
- **b**. same
- c. not same
- d. obvious
- 2. Which of the following is **Not** true about education in the future?
 - **a.** Students will use E-books instead of traditional ones.
 - **b.** Robots will take the role of teachers.
 - **c.** Students will learn through the Internet.
 - **d.** The student who won't attend the classes will lose the opportunity to learn.
- 3. According to the text, technology will play a major role in both education and health.
 - a. Replacing
- **b**. developing
- c. studying
- d. teaching
- 4. Which of the following information isn't mentioned in the text?
- **a.** Life in the future will be more relaxing.
 - **b.** Robots will invent new medicines.
 - **c.** The changes that will happen in the future will be very clear in all the fields.
 - **d.** There will be new medicines that will help people to improve.
- 5. The opposite of the word <u>absent</u> in bold is
 - a. clear b. not present. c. present d. old.

B- Read the following text and then choose the correct answer a ,b ,c or d. (50 marks)

Robots will help doctors and sometimes replace them. Add to that, scientists and researchers are going to find cure to many **diseases** like Aids and cancer. So people will live longer.

Housing problems will end. People will build houses everywhere. So everyone will have a place to live in. Hunger will stop all over the world. People will grow new types of crops everywhere even on the roofs of buildings. World peace is going to spread because of all the previous aspects. The world will have nothing to fight for.

Everyone will have education, health, home and food. So everyone will be happier and love will be everywhere.

- 1. The text talks about.......
 - a. Housing in the future.
 - **b.** World peace in the future.
 - c. Aspects of life in the future.
 - **d.** Health in the future.
- 2. people will live longer in the future because......
 - **a.** scientists and researchers are going to find cure to many diseases like Aids and cancer.
 - **b.** housing problems will end
 - c. world peace is going to spread
 - **d.** robots will help doctors.
- 3. World peace is going to spread because......
 - a. People will have health.
 - **b.** People will have homes and food.
 - c. Both A and B.
 - d. None of them.
- 4. Hunger will all over the world in the future.
 - a. increase
- **b**. rise
- c. start
- **d**. end
- 5. The word diseases in bold means
 - a. Pills
- **b**. medicines
- **c**. illnesses
- d. fields

Unit 3 A. Book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

Someday people will live in space. By the end of this century, there will be permanent settlements that will allow people to lead a normal life in space. Hundreds of astronauts are going to work and live in the space station, which will take ten years to build. In some way, living on the moon will be easier than living on a space station and it will be cheaper because people won't bring everything from the Earth by rockets.

The space city will be like a gigantic glass wheel that will contain buildings, factories and special meeting places. Inside it, people won't live differently from small towns on the Earth. The space city will have air so that inhabitants can breathe and they won't need to wear special space-suits inside the buildings.

1. The places of living in space will be......

a. old

- **b**. temporary
- **c**. not temporary
- **d**. small
- 2. will take ten years to build.
 - **a.** The settlements
- **b**. The space station
- **c**. The space city
- **d**. Factories
- 3. According to the text, living on the moon will be.....
 - **a.** cold **b**. expensive **c**. inexpensive **d**. warm
- 4. All of the following about the text are <u>True</u> except....
 - **a.** Nowadays, it is possible for people to live on the moon.
 - **b.** people will live inside the space city on the moon as if they live in small towns on the Earth.
 - **c.** Inside the space city on the moon inhabitants can breathe without wearing special space-suits.
 - **d.** The space city will be like a huge glass wheel.

5. A vehicle used for travelling or carrying astronauts into space.....

- **a.** space station
- **b.** glass wheel
- **c.** rocket
- **d.** settlement

B- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

Scientists believe that they will **obtain** water from a large ice lake on the moon. People won't have to do housework because robots will do that for them. Food won't be a problem, as settlers won't need to eat. Instead, they will take a pill three times a day. The first group of astronauts will live on the moon for six months and then they will return to the Earth and another group will travel. This will be repeated until the first settlers can finish establishing the new city.

Life on the moon will be just the beginning. We hope they will use the knowledge we get **there** to plan **expeditions** to Mars, Mercury and even Pluto.

1. The text talks about

- **a.** The difference between living on the moon and living on the Earth.
- **b.** living on planets.
- **c.** Aspects of life on the moon.
- **d.** None of them.

2. All the following statements about living on the moon are <u>true</u> except.....

- a. Astronauts won't cook on the moon.
- **b.** Astronauts who travel to the moon will return to the Earth after six months.
- **c.** Robots will do the work of humans.
- **d.** Scientists believe that they will get water from a large ice lake on the Earth.

3. Which of the following about the text is <u>true</u>?

- **a.** The first group of astronauts will finish establishing the new city after six months.
- **b.** Scientists plan to travel to other planets like Mars, Mercury and even Pluto.
- **c.** Settlers on the moon will take three pills a day instead of food.
- **d.** None of them

4. The word expedition in bold means

- **a.** a vehicle used for travelling or carrying astronauts into space.
- **b.** a new place to live in.
- **c.** an organized journey with a particular purpose.
- **d.** someone who forecasts the future based on existing conditions.

5. The word there in bold above refers to

- **a.** The moon
- **b**. the Earth

c. Mars

d. the new city

Unit 4 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. **(50 marks)**

Some people think that autonomous vehicles will change our lives for the better. They think that they will be safer and transportation will be more efficient. However, others believe that autonomous vehicles will cause many problems that need to be solved before they are allowed to become a part of our daily lives. Driverless cars will increase unemployment. Thousands of drivers will lose their jobs if autonomous vehicles are allowed to take over the roads. Truck drivers, delivery drivers, taxi drivers and many other kinds of drivers will lose their jobs. This increase in unemployment could cause serious social problems. Companies and governments will lose money. For example, insurance companies now get about fifty percent of their income from car insurance. Governments and cities, too will lose much money from parking, speeding **fines** and petrol taxes.

1. All of the following about the autonomous vehicles are True except

- a. Some people think that they will be safer.
- **b.** Some people think that they will be effective.
- **c.** Some people think that they will be dangerous.
- **d.** Some people think that they will cause many problems after they are allowed to become a part of our daily lives.
- 2. Driverless cars will _____ the level of unemployment.
 - **a.** decrease **b.** reduce
- **d.** praise **c.** raise
- 3. Truck drivers, delivery drivers and taxi drivers will be affected ----- by driverless forms of transportation
 - **a.** Positively
- **b.** negatively
- **c.** usefully
- **d.** carefully
- 4. Which of the following information isn't mentioned in the text?
 - a. Autonomous vehicles are part of our daily lives.
 - b. Insurance companies get a lot of money from car insurance.
 - c. Large numbers of drivers will lose their jobs if autonomous vehicles are permitted on our roads.
 - d. Parking, fines, and petrol taxes will cause loss to governments.
- 5. The word fine in bold above means the money that you have to pay as a/an
 - a. punishment **b.** prize **c.** gift **d.** insurance

B- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. **(50 marks)**

There is no planning. Dramatic change is coming, but governments haven't begun thinking about it. Only some American cities have done long-term planning. Driverless cars could arrive by 2030, but most government officials and transport ministers are only worried about short-term problems.

It is possible that autonomous vehicles will not benefit society if they are introduced too quickly. They may cause social chaos through unemployment, financial loss and lack of planning. It is important that these issues are addressed before autonomous vehicles are allowed on our roads.

- a. According to the text, all the following statements are false except
- **b.** governments have planned carefully to face the dramatic change in transportation.
- c. only some American cities have done long-term planning to prevent driverless cars.
- d. autonomous vehicles won't be useful to society if they are introduced too quickly.
- **e.** Only some American cities have done short-term planning.
- 1. According to the text, most government officials and transport ministers are _____ short-term problems.
 - **a.** interested in
- **b.** excited about
- **c.** happy with
- **d.** pleased with
- 2. Unemployment, financial loss and lack of planning are some of the ______of autonomous vehicles.
 - a. benefits
- **b.** advantages
- c. disadvantages
- **d.** ways
- 3. The person who is in position of authority is ____
 - a. driver

- **b.** official
- **c.** driverless
- **d.** unemployed 4. The word financial in bold above is related to ____
- **a.** transportation
- **b.** education

c. chaos

a. money

Unit 4 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

Once upon a time there was a king and a queen who had only one son. Their kingdom was very large with **fruitful** gardens, fountains, swings and many interesting things. They need a few days to go round **it**. But the king's son was always unhappy. Nothing made him happy although the king and the queen did their best, but in vain. The king and the queen called for most of the doctors and professors in the kingdom to see the prince but they failed to make him happy. One day, a wise man heard about the prince's problem and knew that the king and the queen were worried about their son. So he went to the king and told him that he had a solution which might solve the problem.

1. The best title for this passage is -----

- **a.** The wonderful kingdom
- **b.** The lost treasure
- **c.** The lost happiness
- d. The lost prince

2. According to the text, _____was always sad.

- a. The king
- **b.** the queen
- **c.** the wise man
- **d.** the prince

3. Which of these sentences <u>isn't</u> true about the text?

- **a.** The king and his wife didn't succeed to make their son happy.
- **b.** The king and his wife succeeded in making their son happy.
- **c.** The wise man wanted to help the king to solve the problem.
- **d.** The king asked many doctors and professors to help him to treat his son.

4. The word it in bold above refers to

- **a.** The gardens
- **b.** the king
- **c.** the kingdom
- **d.** the queen

5. The word <u>fruitful</u> in bold above means -----

- **a.** a country ruled by a king or queen.
 - **b.** having or showing the ability to make good judgments.
 - c. produce a lot of crops.
 - **d.** produce few crops.

B- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

The wise man told the king that he had to find a truly happy man in the kingdom and the prince should wear the happy man's shirt for a night and a day. The king asked his servants and guards to search for a truly happy man in the kingdom but nonsense. One day, the king decided to go fishing. While he was on the shore, he heard a fisherman singing. He approached him and asked him if he were happy. The fisherman told him that he felt always that he was the happiest man in the whole world and he was pleased with everything throughout his life. So the king asked the happy fisherman if he could do him a favour and lend him his shirt for his son. The fisherman laughed and told the king **willingly** he would, but he continued unfortunately he didn't have any shirt all his life.

1. The main idea of the text is

- a. Material things are important to our happiness.
- **b.** Material things don't make happiness.
- c. We can't be happy without money.
- d. None of them.

2. Which of the following is true about the text?

- **a.** The king forced the fisherman to take off his shirt.
- **b.** The servants and guard failed to find a happy man.
- **c.** The king found the fisherman on a boat
- **d.** The servants and guard found the fisherman on the coast.

3. According to the text, one of these information isn't true about the fisherman?

- **a.** He is a rich happy man
- **b.** He refused to give his shirt to the king.
- c. He is a poor happy man
- **d.** He doesn't know how to sing.

4. All the following is false except

- **a.** The king wanted to buy the fisherman's shirt.
- **b.** The fisherman wanted to help the king but he couldn't.
- **c.** The fisherman was the king's friend.
- **d.** The fisherman felt that he was the happiest man in the whole world because he met the king.

5. The word willingly in bold above means_

- **a.** in a way that shows you are happy about doing something.
- **b.** to give something to someone for a short period of time, expecting it to be given back.
- **c.** to say that something is sad, disappointing, or has a bad effect.
- **d.** to emphasize that what you are saying is true.

Unit 4 A. book

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d.

(50 marks)

We are experiencing a technological progress every month now. The world is changing and the changes are very dramatic. Modern technology appears as a dynamic solution to society's recent problems.

Some recent researches have suggested that we need to think about the way we imagine future cities, and to focus on some forms of alternative energy such as solar power, wind power, and water power which lead to environmental sustainability. We may want our future cities to prioritize environmental renewal. We need to prevent environmental degradation and stop the expansion of deserts. Future cities can collect water and use solar power to irrigate the dry land. Future cities should be surrounded by rivers and provided with renewable energy resources and green vehicles heading towards more **ecological** forms of public transport.

Imagining these cities helps us understand how we want our future lives and tomorrow's world to look like. It will be better to rethink about our health, other species and the planet we share.

1. The text mainly talks about

- a. Modern technology in the future.
- **b.** The effects of environmental degradation on future cities.
- c. The importance of different forms of alternative energy in the future cities.
- **d.** The disadvantages of using the different forms of alternative energy in the future cities.
- 2. According to the text, modern technology appears as a ----- solution to society's recent problems.
 - **a.** temporary
- **b.** continuous
- **c.** sudden
- d. useless

3. According to the text, all the following is false except

- **a.** alternative energy can lead to environmental degradation.
- **b.** We need to increase the environmental degradation in our future cities.
- **c.** Future cities will use the solar power to water the dry land.
- **d.** Future cities should be located by the sea.
- 4. According to the text, in our future cities we need to ----
 - a. Prevent environmental renewal.
 - **b.** rethink of environmental renewal.
 - c. treat environmental renewal as being less important than other things.
 - **d.** treat environmental renewal as being more important than other things.

5. The word ecological in bold above means_

- **a.** interested in preserving the environment
- **b.** the ability of continuing without causing damage.
- **c.** interested in preserving water
- **d.** the process of getting better at doing something.

Unit 5 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

We make thousands of decisions a day. Making a choice is easy. Choosing well takes knowledge and skill. You have many decision-making examples in daily life such as: deciding what to wear, what to eat for lunch, what task to do next, choosing which book to read, etc. Decision making is an on-going process in every aspect of life, large or small. The ability to make a decision and stick to it is the cornerstone of good leadership skills. Having critical thinking skills allows one to ascertain the problem and come up with a suitable and beneficial solution. Before taking a step, we must try to see where possible **potholes** are. This won't just make us stronger moving forward. It will also give us more determination and awareness about what we are deciding.

- 1. The ability to make a decision and stick to it is___ in good leadership skills.
 - **a.** important
- **b.** unimportant
- **c.** worthless
- d. useless
- 2. Making a choice is _____
- ____thing.
- **a.** a complicated
- **b**. a simple
- **b. c**. a hard
- d. not a simple
- 3. According to the text, each of the following is false except_____
 - **a.** Decision making is a temporary process in life.
 - **b.** Decision making is a continuous process in life.
 - **c.** Decision making is a suspended process in life.
 - **d.** Decision making is a worthless process in life.
- 4. Which of the following sentences is **Not** correct?
 - **a.** trying to see where the possible potholes will help us to progress.
 - **b.** trying to see where the possible potholes won't make us stronger moving forward.
 - **c.** trying to see where the possible potholes will give us more determination and awareness.
 - **d.** trying to see where the possible potholes will only make us stronger moving forward.
- 5. `Sally sticks to her decision`. This sentence means that
 - a. Sally doesn't care about her decision.
 - **b.** The decision is not important for Sally.
 - c. Sally hasn't taken the decision yet.
 - **d.** The decision is very important for Sally.

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

The decision-making tools help you to map out all the possible alternatives to your decision, its chances of success or failure. So to make a decision, you must first **identify** the problem you need to solve or the question you need to answer. What also prevents effective decision-making is when you do not have enough information about your decision. In this case you are making a decision without any basis. Teamwork helps you to make the right decision. You must collaborate with your family members and classmates to make your right decision. Time management is very important; since decisions need to be made quickly sometimes, you have to outline the amount of time you have to make your decision. Also, organization is vital in your making a final decision.

1. The text is mainly about

- **a.** The importance of teamwork in making the right decision.
- **b.** The tools that help you to make a decision.
- **c.** The importance of time in making the right decision.
- **d.** The role of family in making the right decision.
- 2. According to the text, the decision-making tools help you to ----
 - **a.** Change your decision
 - **b.** collaborate with your family members and classmates.
 - c. make a decision without any basis
 - **d.** plan carefully for all the available choices to make the right decision
- 3. According to the text, which information is NOT correct?
 - **a.** you need to have enough information about your decision.
 - **b.** Having enough information about your decision prevent you from making an effective decision.
 - **c.** Having enough information about your decision helps you to make an effective decision.
 - **d.** Your decision will be without any basis if you don't have enough information about your decision.
- 4. _____is Not from the tools that help to make the right decision.
 - **a.** Organization
- **b.** Time management
- **c.** Classmates
- **d.** Teamwork
- 5. The word <u>identify</u> in bold means ___
 - a. to recognize someone or something
 - **b.** to find out something
 - c. to continue doing something in a determined way
 - **d.** having a good effect

Unit 5 A. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Sam walked into a cake shop, after he'd finished his work, to buy his daughter a birthday cake. It was about four o'clock and the store usually closes at five. So he should make his mind quickly and decide what he should buy. Sam asked himself "Which one should I choose?" He began wandering in the shop watching the various kinds of cakes which were kept in the refrigerators around. The cakes looked very delicious and tasty so that it was difficult for Sam to choose. Time was passing but in vain. Sam couldn't decide yet, when he heard the chef saying "Come on. Hurry up, please, we are about to close the store." "No, wait please, I should choose the most suitable and delicious cake." Sam said sorrowfully. Sam's eyes kept moving from one refrigerator to another, but all of the options looked so good and he couldn't make a decision yet.

1. The text is mainly about _____-

- a. The wonderful cake shop.
- **b.** The good options that help to make a decision.
- **c.** The importance of time in making a decision.
- **d.** None of them

2. According to the text, Sam couldn't choose any cake because -----

- **a.** there were different kinds of delicious and tasty cakes.
- **b.** he didn't find his preferable cake.
- **c.** all of the options looked so bad.
- **d.** he didn't have enough money.

3. Which statement is true about Sam?

- **a.** He is a worker in the cake shop.
- **b.** He is the manager of the cake shop.
- **c.** He is a customer in the cake shop.
- **d.** He is the Chef of the cake shop.

4. Sam went to the shop____

- a. after his work
- **b.** during his work
- **c.** before his work
- **d.** while he was going to his work.

5. The word sorrowfully in bold above means ...

- **a.** restless
- **b**. sadly
- **b.** happily
- d. carefully

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

"Try to be quick Man, make up your mind, we have to close," the impatient chef said. Suddenly, the chef had enough and asked Sam to leave immediately. Sam walked out of the shop **empty**-handed feeling depressed and frustrated. He wanted them all, but ended up with nothing because he couldn't choose any. Think of what happened to Sam. It's just that we're all Sam and the world is that cake shop. We have extremely large numbers of options available to us, but if we don't make a decision about our career, education, relationships, investments, or other important issues, we end up empty-handed. Sometimes we worry about making the wrong decision. What if we regret the direction that we take and it's too late to go back? The real danger is that we make no decision at all and end up going nowhere and doing nothing.

1. The chef asked Sam to be quick and to ____

- a. change his decision.
- **b.** make his decision.
- c. close the shop.
- d. none of them.

2. While Sam was wandering in the shop, the chef was -----

- a. annoyed because of Sam's delay.
- **b.** closing the shop.
- **c.** cleaning his hands.
- **d.** helping Sam to choose the best cake in the shop.

3. Sam couldn't choose any cake because -----

- **a.** He didn't like them.
- **b.** He didn't have enough money.
- **c.** He liked them all.
- **d.** He was very quick man.

4. According to the text, You may end with nothing

- **a.** You worry about making the wrong decision.
- **b.** you want to get all the options.
- **c.** if you don't make a decision about your important issues.
- **d.** All of them.

5. The opposite of the word <u>empty</u> in bold above is

- **a.** easy
- **b**. fill
- **c**. full
- **d**. soft

Unit 6 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

One day Thomas Edison came home and gave his mother a letter from his teacher. As she read the letter, his mother's eyes were tearful. Thomas Edison's teacher wrote that Edison was mentally ill and wouldn't be allowed in school anymore. When Edison asked his mother what this letter said, she **pretended** to read it aloud, saying your son couldn't go to school because he was a genius and the school is too small for him. "Please teach him yourself." Edison's mother hid the letter and decided to educate young Thomas at home.
Edison was homeschooled by his mother's decision; he

Edison was homeschooled by his mother's decision; he wasn't able to memorize lessons and needed hands-on experience to understand and learn things. Edison's mother wasn't **frustrated**; she wanted Edison to be a scientist.

1. Which sentence about the text is **true**?

- **a.** Edison's mother felt happy as soon as she read the letter.
- **b.** Thomas Edison's teacher wrote that Edison was unusually intelligent and clever.
- **c.** Edison's mother gave the letter to Edison to read it aloud.
- **d.** Edison was able to invent many things when he grew up.

2. Edison's mother_____ the letter after she had read it.

- **a.** burnt **b.** teared **c.** buried **d.** sent back
- 3. Which information about Thomas Edison isn't mentioned in the text?
 - **a.** Edison's mother decided to teach Edison at home.
 - **b.** His mother used to be a teacher.
 - **c.** Thomas Edison's teacher expelled him from school.
 - **d.** It was difficult for Edison to memorize his lessons.

4. The word <u>pretended</u> in bold above means __

- a. stop doing something
- **b.** behave in a way to make people believe something that is not true
- **c.** to continue doing something in a determined way.
- **d.** annoyed because of someone else's mistakes.

5. The opposite of frustrated in bold above means___

- a. annoyed
- **b.** disappointed
- c. depressed
- d. hopeful

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Thomas Edison grew up and set up a **laboratory** at home and began his own experiments. He also set up his own telegraph station and sent out messages by using a train whistle. At the age of 30, Edison invented the phonograph. His work in a number of fields created the basis for many technologies that we enjoy today. However, like anyone else, he suffered through failure numerous times, but where others quit, he **persisted**. After his mother's death, one day Edison found the hidden school letter, cried for hours and then he wrote in his diary, Thomas Alva Edison was a mentally ill child that, by a hero mother, became a genius. Edison said: "My mother was a great woman, she believed in me and made me one of the greatest inventors".

1. The text mainly talks about ----

- **a.** Thomas Edison's mother biography.
- b. Thomas Edison's biography.
- c. The inventions of Thomas Edison.
- **d.** Thomas Edison's education.

2. According to the text, all the following are <u>false</u> about Edison except _____

- a. Edison stopped working when he failed.
- **b.** Edison started his own experiments at school.
- c. His mother's name was Alva.
- **d.** Edison's mother died when he was 30 years old.

3. Edison was a great_

a. Scientist b. musician c. teacher d. actor

4. The word <u>laboratory</u> in bold above means -----

- a. a place where children go to be educated
- **b.** a room or building with scientific equipment for doing scientific tests or for teaching science
- **c.** a building or room that has a collection of books, documents, and music for people to borrow.
- **d.** A building or area where buses or trains stop for people.

5. The word <u>persisted</u> in bold above means -----

a. Stopped **b.** continued **c.** failed **d.** travelled

Unit 6 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Research suggests that our level of happiness depends partly on factors we cannot control – our genes and our life circumstances. However, our level of happiness is also shaped by the choices we make. If you've been chasing wealth, fame, good looks, material things, and power, you may be looking for happiness in all the wrong places. Psychologists suggest that there are several habits make people happier. People who form close relationships tend to be happier than those who do not. The number of friends we have is not important. What matters is the quality of our relationships. Relationships that bring happiness usually involve the sharing of feelings, mutual respect, trust, acceptance, fun and empathy. People who make a habit of caring for the wellbeing of others tend to be happier. This might involve volunteering for an organization or reaching out to support friends and family on a regular basis.

1. Which of the following is true about the text?

- **a.** Our happiness depends completely on our genes and our life circumstances.
- **b.** We will find our happiness in wealth, fame, good looks, and power.
- **c.** the quality of our friends is more important than the number of our friends.
- **d.** Our sharing of feelings is part of our caring for the wellbeing of others to be happier.
- 2. According to the text, Relationships that bring happiness usually include ____ respect.
 - **a.** close **b.** shared **c.** partly **d.** important
- 3. Which information isn't true about the text?
 - **a.** People who take care of the wellbeing of others tend to be happier.
 - **b.** people who do not form close relationships tend to be happier than those who do.
 - **c.** Relationships that bring happiness usually include trust.
 - **d.** Helping to support friends and family is an example of caring for the wellbeing of others.
- 4. The word empathy in bold above means ----
 - a. understanding b. boring c. exciting d. caring
- 5. The word <u>fame</u> in **bold** above means ----
 - a. hoping for the good.
 - **b.** smooth movement or progress.
 - **c.** being known by many people because of your achievements, skills, etc.
 - **d.** to believe that someone is good and honest and will not harm you, or that something is safe and reliable:

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

People who exercise regularly improve both their physical and mental well-being. Some research has shown that exercise can be as effective as medicine in treating depression. When we are so interested in an activity we enjoy that we lose track of time, we are in a state of flow. The activity could be making art, playing piano, surfing, or playing a game. People who experience flow in their work or hobbies tend to be happier. People are more likely to be happy if they know what their **strengths** are and use them regularly. People who set goals and use their strengths to achieve them tend to be happier. People who think positively by being grateful, aware, and optimistic are more likely to be happy. Being grateful means being thankful. Being aware means being open to, focusing on, and enjoying the experiences of the present moment. Being optimistic means being hopeful about the future.

1. The main idea of the text is

- **a.** The importance of exercise to get happiness.
- **b.** The role of flow in making our happiness.
- c. The factors that helping us to be happier.
- **d.** Knowing our strengths make us happy.
- 2. According to the text, we are in a state of flow when
 - **a.** We know our strengths and use them regularly
 - **b.** We set goals to achieve something.
 - **c.** We make art and play piano.
 - **d.** None of them
- 3. According to the text, exercise can be as effective as medicine in treating _____
 - **a.** Happiness **b.** sadness **c.** cancer **d.** Aids
- 4. According to the text, we think positively when we enjoy our _____
 - a. past
- **b.** present
- **c.** problems
- **d.** difficulties.
- 5. The opposite of the word <u>strengths</u> in bold above is ----
 - a. Weaknesses
- **b.** successes
- **c.** experiences
- **d.** hobbies