النماذج الامتحانية الشاملة لنصوص منهاج الصف التاسع الصف التاسع سلسلة إيمار عما ترد في الامتحان عما ترد في الامتحان 2021-2022

Unit 1 S.book I-reading: (100 marks) **B- Read the following text and then choose the correct** A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. Parents often refuse the focus on play. That soon changes, answer a, b, c or d. **(50 marks)** Hanan Al-Hroub was a poorly paid teacher in the West Mrs. Al-Hroub says, when they realise that her methods improve behaviour – especially in troubled kids – and Bank. Then she won the \$1 million Global Teacher Prize. The committee praised Mrs. Al-Hroub's "play and learn" academic results. She also sees it as her duty to build **their** character. "No to **violence**" is a motto in her classes. method, which she still employs. Besides her clown outfit, Mrs. Al-Hroub uses balloons, hula-hoops, toy cars Mrs. Al-Hroub plans to establish her own foundation and use some of her winnings to train other teachers to follow and puppets to explain her lessons. Her aim is to make the her approach. It is worth mentioning that Mrs. Al-Hroub's classroom a calm and fun place where children can forget about the struggles of daily life, and open their minds. dream was to be a doctor but failing to do so did not prevent her from being a special person who could make "We play first, and when we play we learn," she said. a difference. "The kids don't even realise they are learning." In addition to the toys and balloons, which she pays for 1. _____ often refuse the focus on play. **b**. Teachers with her own money, she uses videos and even **a.** Fathers and mothers **d**. The pupils PowerPoint in the classroom. For the first month of a new **c**. The management 2. Mrs. Al-Hroub's future plan is to teach___in her school year, her eight-year-old pupils may not even see an own foundation. exercise book. 1. Hanan Al-Hroub was a _____ paid teacher in the a. other Students **b**. her colleagues **d**. none of them West Bank. **c**. parents 3. Which information is **Not** true about Mrs. Al**b**. low d. quick **c**. slow a. high 2. The committee expressed _____for Mrs. Al-**Hroub?** Hroub's "play and learn" method. a. Mrs. Al-Hroub has always wanted to become a a. admiration **b**. refusal doctor. d. pay **c**. hate **b.** She successfully deals with troubled-kids. 3. One of these is not from Mrs. Al-Hroub's **c.** She succeeded to become a special person who teaching tools_____ could make a difference. **a.** Puppets **b**. balloons **d.** She failed to become a special person who could c. radios **d**. videos make a difference. 4. Mrs. Al-Hroub wanted her classroom to be a fun 4. The word <u>violence</u> in bold above means _____ place where children can _____ the struggles of **a.** trying hard to achieve something. daily life. **b.** the use of physical force to harm someone. **b**. not remember a. Remember **c.** to express approval or love for something. d. explain **c**. realise **d.** to make use of something. 5. Which information is true about Mrs. Hanan Al-5. The word their in bold above refers to **Hroub?** a. Kids **b**. parents a. She teaches kids c. teachers **d**. none of them **b.** she teaches adults c. She teaches in a secondary school.

d. Mrs. Al-Hroub's school provides her with all the

materials.

Unit 1 A. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

One day, an unemployed man called Sami went to apply for a job with Microsoft as a cleaner. The manager said: "Let me have your e-mail address, so that I can send you a form to complete and tell you when you can start." Sami said that he had no computer or email address.

The manager: "Well, then, that means that you virtually don't **exist** and therefore can't be employed. The man looked at the last £10 in his wallet and thought of buying tomatoes in **bulk**. Within less than 2 hours, he sold all the tomatoes at 100% profit. Repeating the process several times that day, he ended up with almost £100 before going to sleep that night. Getting up early every day and going to bed late, he multiplied his profits quickly.

ing	g to bed late, he multipl	ied his profits quickly.				
1.	Sami went to apply fo	or a job in /at a				
	a. Factory	b . company				
	c. school	d . hospital				
2.	2. Sami didn't succeed to have the job because h					
	didn't have a/an					
	a. Computer	b . email				
	c. form	d . both a and b				
3.	Which of the following	g isn't true about Sami?				
	a. He became a seller	after they rejected him at				
	Microsoft.					
	b. He increased his inc	comes from buying tomatoe				

4. The word <u>bulk</u> in bold means_____

a. the money that you can make by selling things.

c. His profits from buying tomatoes were very low.

d. He was going to sleep late because of his hard

b. previous/past

work.

- **c.** goods bought and sold in large quantities/wholesale.
- **d.** a group of ships or trucks

5. the word exist in bold is a/an ____

verb **c**. adjective **d**. adverb

B- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

By the end of the second year, Sami became the owner of

a **fleet** of trucks and the manager of a staff of a hundred **former** unemployed people, all selling tomatoes. Planning for the future of his wife and children, he decided to buy life insurance. An adviser asked him for his e-mail address in order to send the final documents electronically. When Sami replied that he has no e-mail, the adviser felt astonished and said: "How did you make such wealth without Internet and e-mail? Just imagine where you would-be now, if you had been connected to the internet from the very start!"

After a moment of thought, the tomato millionaire replied: "I would be a floor cleaner at Microsoft!" Even with the lack of technology, with determination and the required skills one can make a difference.

1.	The	text is	mainly	about	
----	-----	---------	--------	-------	--

- a. Sami's wealth.
- b. Sami's skills.
- c. Sami's determination.
- **d.** Sami's plans in the future.

2. When Sami said that he has no e-mail, the adviser felt_____

- **a.** happy **b.** sad **c.** surprised **d.** depressed
- 3. "I would be a floor cleaner at Microsoft!" this sentence is said by _____
 - **a.** The adviser
- **b**. Sami
- **c**. The tomato millionaire
- **d**. both b and c
- 4. According to the text, each of the following is false except
 - a. Sami made his wealth because of the Internet.
 - **b.** Sami used the Internet to help him to make his wealth.
 - **c.** Sami used the Internet before becoming a millionaire.
 - **d.** Sami didn't use the Internet.

5. According to to the text, Sami was _____ before becoming a millionaire.

- a. a floor cleaner at Microsoft
- b. the manager of Microsoft
- c. an advisor at Microsoft.
- **d.** an unemployed man selling tomatoes.

Unit 2 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text and then choose the correct **(50 marks)** answer a, b, c or d.

Light **Initiative** started with two people and now it includes more than 350 volunteers.

They voluntarily record school and college books for the benefit of the visually impaired people. They started recording the books of the 9th and the 12th grades; they also record university books and references. Their aim is to meet the visually impaired people's actual needs whatever they are.

Usually, the visually impaired person who has the desire to study a curriculum or a reference, contacts the initiative administration and provides them with the books needed.

Then, the book is divided into tasks for a number of volunteers to record **them**.

1. Which of the following is <u>true</u> about light initiative?

- **a.** It's a source of information like books or articles.
- **b.** It's a new plan for dealing with people with education problems.
- c. It's a new plan for dealing with people with sight problems.
- **d.** It's a method of teaching for the benefit of the students of the 9th and the 12th grades.

2. Which grade of teaching is not mentioned in the text?

- a. elementary
- **b**. secondary
- **c**. high school
- **d**. university

3. If a visually impaired person wants to study a curriculum or a reference, he has to contact the initiative

- **a.** volunteers
- **b**. management

- **c**. university
- **d**. school

4. The word curriculum in bold means

- **a.** source of information
- **b**. officially

c. syllabus

d. a system of

printing

5. The word them in bold refers to

- **a.** Volunteers
- **b**. tasks
- c. grades
- **d**. books

B- Read the following text and then choose the correct (50 marks) answer a, b, c or d.

They use a Facebook page and a YouTube channel. On the Facebook page they announce that they finished this book or this curriculum, and they use the YouTube channel to publish the recordings. These records are saved in mp3 format.

Their services are absolutely free; i.e., the volunteer is not paid, and it doesn't cost the visually impaired person anything. Anyone with a network can have access to their records. Volunteers need very simple things. They use mobiles for recording and laptops to do the montage. No professional tools are needed. Light Initiative's new project is turning the Syrian curriculum into Braille. This will help Syrian students who suffer from sight problems. Light Initiative is trying to bring some light into the visually impaired people's lives.

1. According to the text, volunteers use ____to tell people officially about the completed books.

- **a.** Facebook
- **b**. YouTube
- **c**. laptops
- **d**. montage

2. According to the text, Mp3 is a

- **a.** Way for Publishing **b**. form of recording
- **c**. Kind of mobiles
- **d**. YouTube channel

3. Volunteers need _____ tools to finish their work.

- **b**. Professional **c**. free **d**. modern **a.** simple 4. Which of the following is **Not** true about light

initiative?

- **a.** the visually impaired person doesn't pay money to get the records or the books.
- **b.** The volunteer doesn't earn money from the initiative administration.
- **c.** The volunteer earns a lot of money from the initiative administration.
- **d.** People need only a network to get the records or the books needed.

5. The word <u>Braille</u> in bold means a system of ____ for blind people.

- **a.** Reading
- **b**. listening
- c. social media
- **d**. printing

Unit 2 A. Book

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d.

(50 marks)

On March 27, 2013, John Sweeney, a plumber from Ireland, started a Facebook page called Suspended Coffees. His message was simple: Buy a cup of coffee for a stranger, because an act of kindness can change a life and make a difference. Eight hours later, the page had attracted more than 20,000 likes. Suspended coffee is a tradition that comes from Naples, Italy, and dates to the 20th century. When customers buy coffee, they also pay in advance for a cup to be given to somebody else; usually someone who otherwise couldn't afford it. This initiative was forgotten, but then it revived again in 2011. That's when "Suspended Coffee Day" started to be celebrated each December.

You can buy it for anyone in need. It can be for the homeless person you pass by every day on the street, a stressed student in the middle of exams, a mother of children who can't afford coffee. It may be a well-dressed man whom you may not think from his appearance

ay not tillik from ms ap	pearance		Y N	
at he's in need but he ma	ay be in his thire	d month of job hunting . It's	's not up to us to judge – if someone asks, then	
ey're in need - no CV re	quired.			
1. John Sweeney is an	n/a p	lumber.		
a. Spanish	b . Italian	c. Irish	d. English	
2. Buy a cup of coffee	e for a stranger	is		
a. the idea of susper	nded coffee.			
b. A message sent b	y John Sweeney	y on Facebook.		
c. A sentence said b	y John Sweene	y to his costumers as an act	of kindness.	
d. None of them.				
3. The idea of suspen	ded coffees star	rted in		
a. Ireland	b . Italy	c. Syria	d . Egypt	
4. Which of these stat	tements is <u>not</u> t	rue about suspended coffe	ee?	
a. Suspended Coffe	e Day is celebra	ated in December.		
b. The person who	needs suspended	d coffee mustn't prove that l	he is poor.	
c. You can buy it fo	or a familiar pers	son you pass by every day.		
d. It was renewed as	gain in 2011.			
5. Which of these peo	ple who are in		e isn't mentioned in the text?	
a. a well-dressed ma	an	b . a well-educated man		
c . a homeless perso		d . a mother of children		
6. job hunting in bold				
a. to have enough m		something		
b. the act of kindnes				
c. the act of looking				
d. to become strong	again			

Unit 3 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

Life in the future will be very different. Futurologists **predict** that life will probably be very different in all the (fields of activity), from entertainment to technology. in the future we will have a more comfortable life. This will be obvious in all aspects of life.

As for education, people will have better education because of technology. E-books will replace traditional books, robots will replace teachers, and students will not have to go to schools every day as they will study at home through on-line teaching. So even **absent** students will learn.

Health will improve. Technology will also play a very important role in that. New medicines will help people get better.

- 1. According to the text, entertainment and technology in the future will be _____
 - a. difficult
- **b**. same
- c. not same
- d. obvious
- 2. Which of the following is **Not** true about education in the future?
 - **a.** Students will use E-books instead of traditional ones.
 - **b.** Robots will take the role of teachers.
 - c. Students will learn through the Internet.
 - **d.** The student who won't attend the classes will lose the opportunity to learn.
- 3. According to the text, technology will play a major role in ______both education and health.
 - a. Replacing
- **b**. developing
- **c**. studying
- **d**. teaching
- 4. Which of the following information isn't mentioned in the text?
- a. Life in the future will be more relaxing.
 - **b.** Robots will invent new medicines.
 - **c.** The changes that will happen in the future will be very clear in all the fields.
 - **d.** There will be new medicines that will help people to improve.
- 5. The opposite of the word <u>absent</u> in bold is
 - **a.** clear **b.** not present. **c.** present **d.** old.

B- Read the following text and then choose the correct answer a ,b ,c or d. (50 marks)

Robots will help doctors and sometimes replace them. Add to that, scientists and researchers are going to find cure to many **diseases** like Aids and cancer. So people will live longer.

Housing problems will end. People will build houses everywhere. So everyone will have a place to live in. Hunger will stop all over the world. People will grow new types of crops everywhere even on the roofs of buildings. World peace is going to spread because of all the previous aspects. The world will have nothing to fight for.

Everyone will have education, health, home and food. So everyone will be happier and love will be everywhere.

- 1. The text talks about_____
 - **a.** Housing in the future.
 - **b.** World peace in the future.
 - c. Aspects of life in the future.
 - **d.** Health in the future.
- 2. people will live longer in the future because___
 - a. scientists and researchers are going to find cure to many diseases like Aids and cancer.
 - **b.** housing problems will end
 - c. world peace is going to spread
 - **d.** robots will help doctors.
- 3. World peace is going to spread because____
 - a. People will have health.
 - **b.** People will have homes and food.
 - c. Both A and B.
 - d. None of them.
- 4. Hunger will _____ all over the world in the future.
 - a. increase
- **b**. rise
- **c**. start
- **d**. end
- 5. The word <u>diseases</u> in **bold** means_
 - a. Pills
- **b**. medicines
- **c**. illnesses
- **d**. fields

Unit 3 A. Book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

Someday people will live in space. By the end of this century, there will be permanent settlements that will allow people to lead a normal life in space. Hundreds of astronauts are going to work and live in the space station, which will take ten years to build. In some way, living on the moon will be easier than living on a space station and it will be cheaper because people won't bring everything from the Earth by rockets.

The space city will be like a gigantic glass wheel that will contain buildings, factories and special meeting places. Inside it, people won't live differently from small towns on the Earth. The space city will have air so that inhabitants can breathe and they won't need to wear special space-suits inside the buildings.

1. The places of living in space will be_

a. old

- **b**. temporary
- **c**. not temporary
- **d**. small

2. ____will take ten years to build.

- **a.** The settlements
- **b**. The space station
- **c**. The space city
- **d**. Factories

3. According to the text, living on the moon will be

a. cold **b**. expensive **c**. inexpensive **d**. warm

4. All of the following about the text are <u>True</u> except_____

- **a.** Nowadays, it is possible for people to live on the moon.
- **b.** people will live inside the space city on the moon as if they live in small towns on the Earth.
- **c.** Inside the space city on the moon inhabitants can breathe without wearing special space-suits.
- **d.** The space city will be like a huge glass wheel.

5. A vehicle used for travelling or carrying astronauts into space

- **a.** space station
- **b.** glass wheel

- **c.** rocket
- **d.** settlement

B- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

Scientists believe that they will **obtain** water from a large ice lake on the moon. People won't have to do housework because robots will do that for them. Food won't be a problem, as settlers won't need to eat. Instead, they will take a pill three times a day. The first group of astronauts will live on the moon for six months and then they will return to the Earth and another group will travel. This will be repeated until the first settlers can finish establishing the new city.

Life on the moon will be just the beginning. We hope they will use the knowledge we get **there** to plan **expeditions** to Mars, Mercury and even Pluto.

1. The text talks about

- **a.** The difference between living on the moon and living on the Earth.
- **b.** living on planets.
- **c.** Aspects of life on the moon.
- **d.** None of them.

2. All the following statements about living on the moon are true except_____

- a. Astronauts won't cook on the moon.
- **b.** Astronauts who travel to the moon will return to the Earth after six months.
- c. Robots will do the work of humans.
- **d.** Scientists believe that they will get water from a large ice lake on the Earth.

3. Which of the following about the text is <u>true</u>?

- **a.** The first group of astronauts will finish establishing the new city after six months.
- **b.** Scientists plan to travel to other planets like Mars, Mercury and even Pluto.
- **c.** Settlers on the moon will take three pills a day instead of food.
- **d.** None of them

4. The word <u>expedition</u> in bold means

- **a.** a vehicle used for travelling or carrying astronauts into space.
- **b.** a new place to live in.
- c. an organized journey with a particular purpose.
- **d.** someone who forecasts the future based on existing conditions.

5. The word there in bold above refers to

- **a.** The moon
- **b**. the Earth

c. Mars

d. the new city

Unit 4 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. **(50 marks)**

Some people think that autonomous vehicles will change our lives for the better. They think that they will be safer and transportation will be more efficient. However, others believe that autonomous vehicles will cause many problems that need to be solved before they are allowed to become a part of our daily lives. Driverless cars will increase unemployment. Thousands of drivers will lose their jobs if autonomous vehicles are allowed to take over the roads. Truck drivers, delivery drivers, taxi drivers and many other kinds of drivers will lose their jobs. This increase in unemployment could cause serious social problems. Companies and governments will lose money. For example, insurance companies now get about fifty percent of their income from car insurance. Governments and cities, too will lose much money from parking, speeding **fines** and petrol taxes.

1. All of the following about the autonomous vehicles are True except

- a. Some people think that they will be safer.
- **b.** Some people think that they will be effective.
- **c.** Some people think that they will be dangerous.
- **d.** Some people think that they will cause many problems after they are allowed to become a part of our daily lives.

2. Driverless cars will _____ the level of unemployment.

- **a.** decrease **b.** reduce
- c. raise **d.** praise
- 3. Truck drivers, delivery drivers and taxi drivers ____ by driverless forms of will be affected_ transportation
 - **a.** Positively
- **b.** negatively
- **c.** usefully
- **d.** carefully
- 4. Which of the following information isn't mentioned in the text?
 - a. Autonomous vehicles are part of our daily lives.
 - b. Insurance companies get a lot of money from car insurance.
 - c. Large numbers of drivers will lose their jobs if autonomous vehicles are permitted on our roads.
 - d. Parking, fines, and petrol taxes will cause loss to governments.
- 5. The word <u>fine</u> in bold above means the money that you have to pay as a/an
 - **a.** punishment **b.** prize c. gift **d.** insurance

B- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. **(50 marks)**

There is no planning. Dramatic change is coming, but governments haven't begun thinking about it. Only some American cities have done long-term planning. Driverless cars could arrive by 2030, but most government officials and transport ministers are only worried about short-term problems.

It is possible that autonomous vehicles will not benefit society if they are introduced too quickly. They may cause social chaos through unemployment, financial loss and lack of planning. It is important that these issues are addressed before autonomous vehicles are allowed on our roads.

- a. According to the text, all the following statements are false except
- **b.** governments have planned carefully to face the dramatic change in transportation.
- c. only some American cities have done long-term planning to prevent driverless cars.
- d. autonomous vehicles won't be useful to society if they are introduced too quickly.
- **e.** Only some American cities have done short-term planning.
- 1. According to the text, most government officials and transport ministers are _____ short-term problems.
 - **a.** interested in
- **b.** excited about
- **c.** happy with
- **d.** pleased with
- 2. Unemployment, financial loss and lack of planning are some of the ______of autonomous vehicles.
 - a. benefits

- **b.** advantages
- c. disadvantages
- **d.** ways
- 3. The person who is in position of authority is ____
 - a. driver

- **b.** official
- **c.** driverless
- **d.** unemployed
- 4. The word financial in bold above is related to ___ **a.** transportation
 - **b.** education

c. chaos

d. money

Unit 4 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

Once upon a time there was a king and a queen who had only one son. Their kingdom was very large with **fruitful** gardens, fountains, swings and many interesting things. They need a few days to go round **it**. But the king's son was always unhappy. Nothing made him happy although the king and the queen did their best, but in vain. The king and the queen called for most of the doctors and professors in the kingdom to see the prince but they failed to make him happy. One day, a wise man heard about the prince's problem and knew that the king and the queen were worried about their son. So he went to the king and told him that he had a solution which might solve the problem.

1. The best title for this passage is _____

- a. The wonderful kingdom
- **b.** The lost treasure
- **c.** The lost happiness
- **d.** The lost prince

2. According to the text, _____was always sad.

- a. The king
- **b.** the queen
- **c.** the wise man
- d. the prince

3. Which of these sentences <u>isn't</u> true about the text?

- **a.** The king and his wife didn't succeed to make their son happy.
- **b.** The king and his wife succeeded in making their son happy.
- **c.** The wise man wanted to help the king to solve the problem.
- **d.** The king asked many doctors and professors to help him to treat his son.

4. The word it in bold above refers to

- **a.** The gardens
- **b.** the king
- **c.** the kingdom
- **d.** the queen

5. The word <u>fruitful</u> in bold above means

- a. a country ruled by a king or queen.
- **b.** having or showing the ability to make good judgments.
- c. produce a lot of crops.
- **d.** produce few crops.

B- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d. (50 marks)

The wise man told the king that he had to find a truly happy man in the kingdom and the prince should wear the happy man's shirt for a night and a day. The king asked his servants and guards to search for a truly happy man in the kingdom but nonsense. One day, the king decided to go fishing. While he was on the shore, he heard a fisherman singing. He approached him and asked him if he were happy. The fisherman told him that he felt always that he was the happiest man in the whole world and he was pleased with everything throughout his life. So the king asked the happy fisherman if he could do him a favour and lend him his shirt for his son. The fisherman laughed and told the king **willingly** he would, but he continued unfortunately he didn't have any shirt all his life.

1. The main idea of the text is

- a. Material things are important to our happiness.
- b. Material things don't make happiness.
- c. We can't be happy without money.
- d. None of them.

2. Which of the following is **true** about the text?

- **a.** The king forced the fisherman to take off his shirt.
- **b.** The servants and guard failed to find a happy man.
- **c.** The king found the fisherman on a boat
- **d.** The servants and guard found the fisherman on the coast.

3. According to the text, one of these information is true about the fisherman?

- a. He is a rich happy man
- **b.** He refused to give his shirt to the king.
- c. He is a poor happy man
- **d.** He doesn't know how to sing.

4. All the following is false except

- a. The king wanted to buy the fisherman's shirt.
- **b.** The fisherman wanted to help the king but he couldn't.
- **c.** The fisherman was the king's friend.
- **d.** The fisherman felt that he was the happiest man in the whole world because he met the king.

5. The word willingly in bold above means

- **a.** in a way that shows you are happy about doing something.
- **b.** to give something to someone for a short period of time, expecting it to be given back.
- **c.** to say that something is sad, disappointing, or has a bad effect.
- **d.** to emphasize that what you are saying is true.

Unit 4 A. book

A- Read the following text and then choose the correct answer a, b, c or d.

(50 marks)

d. useless

We are experiencing a technological progress every month now. The world is changing and the changes are very dramatic. Modern technology appears as a dynamic solution to society's recent problems.

Some recent researches have suggested that we need to think about the way we imagine future cities, and to focus on some forms of alternative energy such as solar power, wind power, and water power which lead to environmental sustainability. We may want our future cities to prioritize environmental renewal. We need to prevent environmental degradation and stop the expansion of deserts. Future cities can collect water and use solar power to irrigate the dry land. Future cities should be surrounded by rivers and provided with renewable energy resources and green vehicles heading towards more **ecological** forms of public transport.

Imagining these cities helps us understand how we want our future lives and tomorrow's world to look like. It will be better to rethink about our health, other species and the planet we share.

1.	The te	ext	mainly	talks	ab	out	
			•				

- **a.** Modern technology in the future.
- **b.** The effects of environmental degradation on future cities.
- **c.** The importance of different forms of alternative energy in the future cities.
- d. The disadvantages of using the different forms of alternative energy in the future cities.
 2. According to the text, modern technology appears as a ______- solution to society's recent problems.
- a. temporaryb. continuousc. sudden
- 3. According to the text, all the following is false except _____
 - **a.** alternative energy can lead to environmental degradation.
 - **b.** We need to increase the environmental degradation in our future cities.
 - **c.** Future cities will use the solar power to water the dry land.
 - **d.** Future cities should be located by the sea.
- 4. According to the text, in our future cities we need to _____
 - a. Prevent environmental renewal.
 - **b.** rethink of environmental renewal.
 - c. treat environmental renewal as being less important than other things.
 - **d.** treat environmental renewal as being more important than other things.

5. The word <u>ecological</u> in bold above means_____

- **a.** interested in preserving the environment
- **b.** the ability of continuing without causing damage.
- **c.** interested in preserving water
- **d.** the process of getting better at doing something.

Unit 5 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

We make thousands of decisions a day. Making a choice is easy. Choosing well takes knowledge and skill. You have many decision-making examples in daily life such as: deciding what to wear, what to eat for lunch, what task to do next, choosing which book to read, etc. Decision making is an on-going process in every aspect of life, large or small. The ability to make a decision and stick to it is the cornerstone of good leadership skills. Having critical thinking skills allows one to ascertain the problem and come up with a suitable and beneficial solution. Before taking a step, we must try to see where possible **potholes** are. This won't just make us stronger moving forward. It will also give us more determination and awareness about what we are deciding.

1. The ability to make a decision and stick to it is___ in good leadership skills.

a. important

b. unimportant

c. worthless

d. useless

2. Making a choice is _____

 $_{--}$ thing.

a. a complicated

b. a simple

b. a hard

d. not a simple

- 3. According to the text, each of the following is false except_____
 - **a.** Decision making is a temporary process in life.
 - **b.** Decision making is a continuous process in life.
 - **c.** Decision making is a suspended process in life.
 - **d.** Decision making is a worthless process in life.
- 4. Which of the following sentences is **Not** correct?
 - **a.** trying to see where the possible potholes will help us to progress.
 - **b.** trying to see where the possible potholes won't make us stronger moving forward.
 - **c.** trying to see where the possible potholes will give us more determination and awareness.
 - **d.** trying to see where the possible potholes will only make us stronger moving forward.
- 5. `Sally sticks to her decision`. This sentence means that _____
 - a. Sally doesn't care about her decision.
 - **b.** The decision is not important for Sally.
 - c. Sally hasn't taken the decision yet.
 - **d.** The decision is very important for Sally.

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

The decision-making tools help you to map out all the possible alternatives to your decision, its chances of success or failure. So to make a decision, you must first **identify** the problem you need to solve or the question you need to answer. What also prevents effective decision-making is when you do not have enough information about your decision. In this case you are making a decision without any basis. Teamwork helps you to make the right decision. You must collaborate with your family members and classmates to make your right decision. Time management is very important; since decisions need to be made quickly sometimes, you have to outline the amount of time you have to make your decision. Also, organization is vital in your making a final decision.

1. The text is mainly about

- **a.** The importance of teamwork in making the right decision.
- **b.** The tools that help you to make a decision.
- **c.** The importance of time in making the right decision.
- **d.** The role of family in making the right decision.
- 2. According to the text, the decision-making tools help you to_____
 - a. Change your decision
 - **b.** collaborate with your family members and classmates.
 - c. make a decision without any basis
 - **d.** plan carefully for all the available choices to make the right decision
- 3. According to the text, which information is NOT correct?
 - **a.** you need to have enough information about your decision.
 - **b.** Having enough information about your decision prevent you from making an effective decision.
 - **c.** Having enough information about your decision helps you to make an effective decision.
 - **d.** Your decision will be without any basis if you don't have enough information about your decision.
- 4. _____is Not from the tools that help to make the right decision.
 - **a.** Organization
- **b.** Time management
- **c.** Classmates
- **d.** Teamwork
- 5. The word identify in bold means _
 - a. to recognize someone or something
 - **b.** to find out something
 - c. to continue doing something in a determined way
 - **d.** having a good effect

Unit 5 A. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Sam walked into a cake shop, after he'd finished his work, to buy his daughter a birthday cake. It was about four o'clock and the store usually closes at five. So he should make his mind quickly and decide what he should buy. Sam asked himself "Which one should I choose?" He began wandering in the shop watching the various kinds of cakes which were kept in the refrigerators around. The cakes looked very delicious and tasty so that it was difficult for Sam to choose. Time was passing but in vain. Sam couldn't decide yet, when he heard the chef saying "Come on. Hurry up, please, we are about to close the store." "No, wait please, I should choose the most suitable and delicious cake." Sam said sorrowfully. Sam's eyes kept moving from one refrigerator to another, but all of the options looked so good and he couldn't make a decision yet.

1. The text is mainly about _____

- **a.** The wonderful cake shop.
- **b.** The good options that help to make a decision.
- **c.** The importance of time in making a decision.
- **d.** None of them

2. According to the text, Sam couldn't choose any cake because _____

- **a.** there were different kinds of delicious and tasty cakes.
- **b.** he didn't find his preferable cake.
- **c.** all of the options looked so bad.
- **d.** he didn't have enough money.

3. Which statement is true about Sam?

- **a.** He is a worker in the cake shop.
- **b.** He is the manager of the cake shop.
- **c.** He is a customer in the cake shop.
- **d.** He is the Chef of the cake shop.

4. Sam went to the shop___

- a. after his work
- **b.** during his work
- **c.** before his work
- **d.** while he was going to his work.

5. The word sorrowfully in bold above means___

- **a.** restless
- **b**. sadly
- **b.** happily
- d. carefully

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

"Try to be quick Man, make up your mind, we have to close," the impatient chef said. Suddenly, the chef had enough and asked Sam to leave immediately. Sam walked out of the shop **empty**-handed feeling depressed and frustrated. He wanted them all, but ended up with nothing because he couldn't choose any. Think of what happened to Sam. It's just that we're all Sam and the world is that cake shop. We have extremely large numbers of options available to us, but if we don't make a decision about our career, education, relationships, investments, or other important issues, we end up empty-handed. Sometimes we worry about making the wrong decision. What if we regret the direction that we take and it's too late to go back? The real danger is that we make no decision at all and end up going nowhere and doing nothing.

1. The chef asked Sam to be quick and to ___

- a. change his decision.
- **b.** make his decision.
- c. close the shop.
- d. none of them.

2. While Sam was wandering in the shop, the chef

a. annoyed because of Sam's delay.

- **b.** closing the shop.
- c. cleaning his hands.
- **d.** helping Sam to choose the best cake in the shop.

3. Sam couldn't choose any cake because _____

- **a.** He didn't like them.
- **b.** He didn't have enough money.
- **c.** He liked them all.
- **d.** He was very quick man.

4. According to the text, You may end with nothing

if _

- **a.** You worry about making the wrong decision.
- **b.** you want to get all the options.
- **c.** if you don't make a decision about your important issues.
- **d.** All of them.

5. The opposite of the word empty in bold above is

- a. easy
- **b**. fill
- **c**. full
- **d**. soft

Unit 6 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

One day Thomas Edison came home and gave his mother a letter from his teacher. As she read the letter, his mother's eyes were tearful. Thomas Edison's teacher wrote that Edison was mentally ill and wouldn't be allowed in school anymore. When Edison asked his mother what this letter said, she **pretended** to read it aloud, saying your son couldn't go to school because he was a genius and the school is too small for him. "Please teach him yourself." Edison's mother hid the letter and decided to educate young Thomas at home.

Edison was homeschooled by his mother's decision; he wasn't able to memorize lessons and needed hands-on experience to understand and learn things. Edison's mother wasn't **frustrated**; she wanted Edison to be a scientist.

1. Which sentence about the text is **true**?

- **a.** Edison's mother felt happy as soon as she read the letter.
- **b.** Thomas Edison's teacher wrote that Edison was unusually intelligent and clever.
- **c.** Edison's mother gave the letter to Edison to read it aloud.
- **d.** Edison was able to invent many things when he grew up.

2. Edison's mother_____ the letter after she had read it.

- **a.** burnt **b.** teared **c.** buried **d.** sent back
- 3. Which information about Thomas Edison isn't mentioned in the text?
 - a. Edison's mother decided to teach Edison at home.
 - **b.** His mother used to be a teacher.
 - **c.** Thomas Edison's teacher expelled him from school.
 - **d.** It was difficult for Edison to memorize his lessons.

4. The word pretended in bold above means ___

- a. stop doing something
- **b.** behave in a way to make people believe something that is not true
- **c.** to continue doing something in a determined way.
- **d.** annoyed because of someone else's mistakes.

5. The opposite of frustrated in bold above means___

- a. annoyed
- **b.** disappointed
- c. depressed
- d. hopeful

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Thomas Edison grew up and set up a **laboratory** at home and began his own experiments. He also set up his own telegraph station and sent out messages by using a train whistle. At the age of 30, Edison invented the phonograph. His work in a number of fields created the basis for many technologies that we enjoy today. However, like anyone else, he suffered through failure numerous times, but where others quit, he **persisted**. After his mother's death, one day Edison found the hidden school letter, cried for hours and then he wrote in his diary, Thomas Alva Edison was a mentally ill child that, by a hero mother, became a genius. Edison said: "My mother was a great woman, she believed in me and made me one of the greatest inventors".

1. The text mainly talks about _____

- **a.** Thomas Edison's mother biography.
- b. Thomas Edison's biography.
- c. The inventions of Thomas Edison.
- **d.** Thomas Edison's education.

2. According to the text, all the following are <u>false</u> about Edison except _____

- a. Edison stopped working when he failed.
- **b.** Edison started his own experiments at school.
- c. His mother's name was Alva.
- **d.** Edison's mother died when he was 30 years old.

3. Edison was a great_

a. scientist b. musician c. teacher d. actor

4. The word <u>laboratory</u> in bold above means _

- **a.** a place where children go to be educated
- **b.** a room or building with scientific equipment for doing scientific tests or for teaching science
- **c.** a building or room that has a collection of books, documents, and music for people to borrow.
- **d.** A building or area where buses or trains stop for people.

5. The word persisted in bold above means ____

a. Stopped **b.** continued **c.** failed **d.** travelled

Unit 6 S. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Research suggests that our level of happiness depends partly on factors we cannot control – our genes and our life circumstances. However, our level of happiness is also shaped by the choices we make. If you've been chasing wealth, fame, good looks, material things, and power, you may be looking for happiness in all the wrong places. Psychologists suggest that there are several habits make people happier. People who form close relationships tend to be happier than those who do not. The number of friends we have is not important. What matters is the quality of our relationships. Relationships that bring happiness usually involve the sharing of feelings, mutual respect, trust, acceptance, fun and empathy. People who make a habit of caring for the wellbeing of others tend to be happier. This might involve volunteering for an organization or reaching out to support friends and family on a regular basis.

1. Which of the following is true about the text?

- **a.** Our happiness depends completely on our genes and our life circumstances.
- **b.** We will find our happiness in wealth, fame, good looks, and power.
- **c.** the quality of our friends is more important than the number of our friends.
- **d.** Our sharing of feelings is part of our caring for the wellbeing of others to be happier.
- 2. According to the text, Relationships that bring happiness usually include _____ respect.
 - **a.** close **b.** shared **c.** partly **d.** important
- 3. Which information isn't true about the text?
 - **a.** People who take care of the wellbeing of others tend to be happier.
 - **b.** people who do not form close relationships tend to be happier than those who do.
 - **c.** Relationships that bring happiness usually include trust.
 - **d.** Helping to support friends and family is an example of caring for the wellbeing of others.
- 4. The word empathy in bold above means
 - a. understanding b. boring c. exciting d. caring
- 5. The word fame in bold above means _
 - a. hoping for the good.
 - **b.** smooth movement or progress.
 - **c.** being known by many people because of your achievements, skills, etc.
 - **d.** to believe that someone is good and honest and will not harm you, or that something is safe and reliable:

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

People who exercise regularly improve both their physical and mental well-being. Some research has shown that exercise can be as effective as medicine in treating depression. When we are so interested in an activity we enjoy that we lose track of time, we are in a state of flow. The activity could be making art, playing piano, surfing, or playing a game. People who experience flow in their work or hobbies tend to be happier. People are more likely to be happy if they know what their **strengths** are and use them regularly. People who set goals and use their strengths to achieve them tend to be happier. People who think positively by being grateful, aware, and optimistic are more likely to be happy. Being grateful means being thankful. Being aware means being open to, focusing on, and enjoying the experiences of the present moment. Being optimistic means being hopeful about the future.

1. The main idea of the text is____

- a. The importance of exercise to get happiness.
- **b.** The role of flow in making our happiness.
- c. The factors that helping us to be happier.
- d. Knowing our strengths make us happy.
- 2. According to the text, we are in a state of flow when
 - **a.** We know our strengths and use them regularly
 - **b.** We set goals to achieve something.
 - **c.** We make art and play piano.
 - **d.** None of them
- 3. According to the text, exercise can be as effective as medicine in treating _____
 - **a.** Happiness **b.** sadness **c.** cancer **d.** Aids
- 4. According to the text, we think positively when we enjoy our _____
 - a. past
- **b.** present
- c. problemsd. difficulties.
- 5. The opposite of the word <u>strengths</u> in bold above
 - is _____
 - **a.** Weaknesses
- **b.** successes
- **c.** experiences
- **d.** hobbies

Unit 6 A. Book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Some people with Down's Syndrome have proved that they have been really good at making decisions and they achieved their aims. From an early age, Isabella Springmuhl Tejada decided to follow the footsteps of her grandmother, who was a designer. As a child, Isabella would create clothes for her dolls, but playing eventually turned into work when she enrolled in a fashion course. Her designs aimed specifically at people with Down Syndrome. Springmuhl had her first big showcase in 2015, where she sold her complete collection. The success of her show garnered international attention, and in 2016 her designs were shown at London Fashion Week, which was followed by another exhibit in Rome. Sujeet Desai is from Buffalo, New York. He graduated from high school. Two years later, he decided to study music and graduated from Berkshire Hills Music Academy. Now he is a famous musician. All in all, Desai can play seven instruments. His greatest accomplishment so far was his 2015 performance at Carnegie Hall, for which he received a **standing ovation**.

1. The text mainly talks about

- **a.** The symptoms of Down's Syndrome.
- **b.** The treatment of Down's Syndrome.
- **c.** Some examples of successful people with Down's Syndrome.
- **d.** Some examples of unsuccessful people with Down's Syndrome.

2. Which of the following isn't true about Isabella?

- a. Her grandmother was a designer.
- **b.** She studied designing at London fashion week.
- **c.** She made her designs for people with Down's Syndrome.
- **d.** Her exhibit in Rome was after her show at London Fashion Week.

3. Sujeet Desai is skillful in

a. Art **b.** fashion **c.** music **d.** medicine

4. Carnegie Hall was

- a. The place where Suject Desai studied music.
- **b.** The place where Suject Desai performed his greatest achievements.
- **c.** The place where he was born.
- **d.** The name of his school.

5. Standing ovation in bold above means

- a. when the audience stands up and clap
- **b.** to take or collect something, especially information
- c. to arrange to join a school, university or course
- **d.** something successful that is achieved after hard work

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Down's syndrome is a genetic disorder. It is usually associated with physical growth delays. Some children with Down syndrome are educated in typical school classes, while others require more specialized education. Some individuals with Down syndrome graduate from high school like Pablo Pineda who is is an actor and educator most well-known for being the first European with Down Syndrome who made his decision to obtain a university degree. In 2009, he won the Silver Shell Award at the International Film Festival for his role in YoTambien, a film about a university graduate with Down Syndrome. Although he still acts, Pineda is currently working on implementing an international strategy to increase employment opportunities for people with disabilities. People are able to challenge difficult circumstances and be successful. They can make the right decision if they are well-trained and if they intend to do SO.

1. What makes Pablo Pineda different is that_

- a. He is an actor
- **b.** He is the first European with Down Syndrome.
- **c.** He is the first person in Europe who has got a university degree.
- **d.** He is the first European with Down Syndrome who has got a university degree.

2. All the following information about Pablo Pineda are false except_____

- **a.** He stopped acting to implement his international strategy.
- **b.** His strategy is to raise employment chances among disable people.
- c. Pablo Pineda lost the Silver Shell Award
- d. YoTambien is a film about Pablo Pineda.

3. According to the text, the Silver Shell is a name of a/an

a. film b. prize c. actor d. festival

4. The word implementing in bold above means_

- a. putting a decision/plan/etc. into effect
- **b.** extremely interesting and attractive
- **c.** after a long time, or after a lot of things have happened
- **d.** a choice you can make in a particular situation

5. The word they in bold above refers to

- **a.** People
- **b.** circumstances
- c. opportunities
- **d.** none of them

Unit 6 A. book

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Today is the second day of my trek around Mount Annapurna. I am exhausted and my legs are shaking; I just hope I am able to complete the trek. My feet are really killing me and my toes are bleeding, but I still want to continue. Nepal is a fascinating country, but I have a great deal to learn. Everything is so different, and I am trying to adapt to the new way of life here. I've learnt a little bit of the language to make communication easier; unfortunately, I don't learn foreign languages quickly. Although I have not understood much yet, I believe that I will improve gradually. I am currently travelling with Liam, a student from Leeds University in England. He is a nice guy, but impatient. He always walks ahead of me and complains that I am too slow. I am doing my best to keep up with him, but he is younger and stronger than I am.

1. The writer felt that he was	_ in his hard
walk around Mount Annapurna.	

- **a.** nervous **b.** frustrated **c.** tired **d.** excited
- 2. The writer tried to adapt to the new life in Nepal by
- a. Studying at Leeds University in England.
 - **b.** Learning how to speak to Nepali people.
 - c. travelling with Liam
 - **d.** improving his health gradually.

3. Which information isn't true about the text?

- **a.** The writer was complaining from a pain in his feet and toes.
- **b.** The writer is from Nepal.
- **c.** The writer wanted to go on his journey in spite of his pain.
- **d.** It was hard for the writer to learn a new language but he wasn't frustrated.

4. Liam was young and strong but

- **a.** very tired
- **b.** attractive
- **c.** intolerant
- d. tolerant

5. The word <u>bleeding</u> in bold above means _

- **a.** a long hard walk lasting several days, especially in the mountains.
- **b.** the process of losing blood from the body
- c. very tired
- **d.** restless

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Liam is a nice guy, but impatient. He always walks **ahead** of me and complains that I am too slow. I am doing my best to keep up with him, but he is younger and stronger than I am. I am just feeling sorry for myself because I am getting old. Right now, Liam is sitting with the owner of the inn. They are discussing the differences between life in England and life in Nepal. I don't know the real name of the owner, but everybody just calls him Tam. Tam speaks English very well and he is trying to teach Liam some words in Nepali. Every time Tam says a new word, Liam tries to repeat it. Unfortunately, Liam also seems to have difficulty learning foreign languages. I just hope we don't get lost and have to ask for directions.

1. The text talks about

- a. How to learn a new language.
- **b.** The differences between life in England and life in Nepal
- **c.** The importance of learning a new language in life.
- **d.** Life in Nepal.
- 2. The writer felt_____ because he is getting old.
 - **a.** sad **b.** happy **c.** excited **d.** optimistic
- 3. Learning a foreign language was a/an____ thing for Liam.
 - **a.** easy **b.** simple **c.** hard **d.** exciting
- 4. Tam was the owner of _____
 - **a.** a language schools.
 - **b.** a bank.
 - **c.** an old-fashioned house.
 - **d.** an old-fashioned hotel.

5. The word <u>ahead</u> in **bold** above means ___

- **a.** the part of the body that contains the eyes, nose, mouth, ears, and the brain
- **b.** further forward in space or time.
- c. behind
- **d.** next to

S. book Unit 7 p. 53 A. book Unit 7 P. 46

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

In 1912, the "Titanic" hit an iceberg on its first trip across the Atlantic. The Titanic was the largest ship that had ever travelled on the sea. It was carrying 2207 people, but it had taken on enough lifeboats for only 1178 people. Not more than 651 of the passengers were able to get into lifeboats. Some of the survivors had been in the icy water for hours when they were saved. Most of the passengers hadn't lived long; 1502 people had lost their lives. Nobody had prepared for such a tragedy. Nobody had believed that the Titanic could sink. The steamship company had thought that its ship would be completely safe in all situations. **They** had followed an old rule for the number of lifeboats, so they had supplied lifeboats for only half the people. The passengers had not yet received their lifeboat numbers, nor had they practiced lifeboat drill before the accident. Many of them had not even dressed warmly, for the ship had hit the iceberg late at night, and they did not believe they were in danger. The ship had already received 6 ice warnings on its radio when it struck the iceberg. Nevertheless, it had not changed its direction or its speed.

1. The Titanic____before the accident happened.

- a. had travelled many times
- **b.** had stopped many times
- c. had never travelled
- d. had broken down

2. The Titanic_____for all the passengers.

- a. had taken enough lifeboats
- **b.** hadn't taken enough lifeboats
- c. hadn't taken lifeboats at all
- **d.** had sold the lifeboats

3. Which information is not from the causes of the accident?

- **a.** The ship didn't listen to the warnings that had already received.
- **b.** The steamship company had provided lifeboats to a few numbers of passengers.
- **c.** There was a horrible storm across the Atlantic.
- **d.** The steamship company had believed that the Titanic would face all the difficult situations.

4. A person who continues to live after danger is a/an_____

a. lifeboat **b.** iceberg **c.** plumber **d.** survivor

5. The word they in the text refers to

a. the passengers

- **b.** survivors
- **c.** the steamship company
- **d.** lifeboats

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Frane Selak was born in Croatia in 1929. He led a relatively unremarkable life as a music teacher. Selak's near-death experiences began in January 1962 when he was travelling by a train from Sarajevo to Dubrovnik. The train left its railway tracks and ended up in a river. Fortunately, an unknown person pulled him to be safe, while 17 other passengers drowned. The next year, Selak boarded a plane from Zagreb to Rijeka. Unfortunately, he was blown out of its door and luckily landed in a haystack; the plane crashed, killing 19 people but Selak survived. Three years after that, in 1966, he got on bus. The bus skidded on the road and fell into a river, drowning four passengers, and by sheer luck Selak swam to the shore with only a few cuts and bruises.

1. Which sentence is not true about the text?

- a. Frane Selak is from Croatia.
- **b.** He lived a normal life as a teacher.
- **c.** A strange person pulled him when he fell in a river.
- **d.** His first dangerous experience was on a plane.

2. Which sentence is true about the text?

- a. In 1963, Selak bought a plane to travel from Zagreb to Rijeka.
- **b.** The plane continued its journey after it had killed nineteen people.
- **c.** Selak landed on a large pile of hay when he fell from the plane.
- **d.** Selak swam to the shore after the plane had broken down.

3. During his experiences, Selak _____

- a. fell into a river twice
- **b.** fell into a river once
- **c.** had serious cuts and bruises in his body
- **d.** didn't travel after the train accident.

4. to suddenly move smoothly sideways or forwards in an uncontrolled way

- **a.** to drown **b.** to crash **c.** to skid **d.** to land
- the word sheer in the text means
 - **a.** low **b.** little **c.** difficult **d.** complete

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

In 1970, the fuel in his car's tank exploded on the motorway. But Selak just escaped with his life. The final famous disaster was in 1996 when a truck came barreling towards his car as he was driving around a mountain road. Selak was ejected from the car but he managed to hold onto a tree, and watched his car in horror plummet down. In 2003, two days after his 73rd birthday, Selak won the lottery in Croatia. With this, he bought a luxurious home, only to have a change of heart and sell it in 2010. He returned to a humble life with his fifth wife. What happened to Selak seems to be far more dramatic than anything Hollywood could cook up. But we can't tell whether he is the luckiest or the unluckiest man in the world. Frane's story has a happy ending – or at least he thought it has.

- 1. Selak was ____ when he saw his car fall quickly on the mountain road.
 - **a.** excited **b.** frightened **c.** exhausted **d.** satisfied
- 2. Which information is true about Selak?
 - a. he was an actor in Hollywood.
 - **b.** he was seventy-three years old when he bought an expensive house.
 - **c.** he was a cook.
 - **d.** he got married four times.
- 3. When he was driving around a mountain road,
 - a_____ truck came towards Selak's car.
 - **a.** very fast

b. very expensive

c. slow

d. modern

- 4. Selak's was in 1996.
 - a. last dangerous trip
 - b. first well-known accident
 - c. first dangerous trip
 - d. last well-known accident
- 5. to invent something, especially to make somebody believe something that is not true____
 - a. to cook up

b. to barrel

c. to explode

d. to escape

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

A selfie is a self-portrait photograph, typically taken with a digital camera or a smart phone, which may be held in the hand or supported by a selfie stick. Selfies are often shared on social media services such as Facebook, Twitter, Snapchat, and Instagram. When Marat Dupri bought his camera, he decided he would shoot nice landscape pictures. Feeling it might not have been the most original idea ever, he started to spice things up by climbing up higher and higher structures, using no safety equipment at all. Marat Dupri earned the name of "The sky walker"; and quickly, dozens of people followed his footsteps, trying to get the most **incredible** views. Then most people began to take dangerous selfies while travelling. They began scaling skyscrapers, cliffs and bridges to capture a photo to remember. Almost everyone has taken out their smart phones to snap a photo of themselves. But many studies showed that when taken in dangerous circumstances, selfies can cause death.

- 1. people use _____to take selfies.
 - a. social media
- **b.** a smart phone
- c. Snapchat
- **d.** a photograph
- 2. "The sky walker" is a name that was given to
 - a. Marat because he climbed up very high places.
 - **b.** people who saw the shocking scene.
 - c. people who shared selfies on social media.
 - **d.** people who tried to get the most incredible views of the sky.
- 3. Selfies became dangerous when____
 - a. People started shooting nice landscape pictures.
 - **b.** People began travelling around the world.
 - **c.** people began climbing skyscrapers, cliffs and bridges to capture unmemorable photos.
 - **d.** people began climbing skyscrapers, cliffs and bridges to capture memorable photos.
- 4. Many studies showed that selfies can cause death when taken in situations.
 - **a.** safe **b.** unsafe
- unsafe c. known
- **d.** unknown
- 5. The word incredible in the text means___
 - **a.** very tall buildings in a city.
 - **b.** impossible or very difficult to believe.
 - **c.** possible or very difficult to believe.
 - **d.** having a good effect.

أأغيد المحمد نماذج امتحانية (نصوص) الصف التاسع

Unit 8 Unit 8 S. book P. 59 S. book P. 66

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct **(50 marks)** answer a, b, c or d

Many studies showed that when taken in dangerous circumstances, selfies can cause death. Angela Nikolau took an Instagram shot from Tianjin, China. Some might even say "It's too dangerous". How did she even get there?! Also, Daniel Lau, who is one of the world's most well-known photographers, snapped many pictures from the skyscrapers of Hong Kong which set the shocking scene. At last, we can say that this kind of art seems to have been lost somewhere between the ground and the sky. Be careful not to spoil this art and use it for lovely memories and **beneficial** issues. Take care of yourselves and other people around you. Putting yourselves at risk is useless; it sounds to be a crazy idea. Our lives are very precious and valuable. We shouldn't lose them by irresponsible behaviours.

1. The writer in the text is trying to_

- a. encourage people to risk their lives to shoot nice selfies from skyscrapers.
- **b.** support people who risk their lives to shoot nice selfies from skyscrapers.
- **c.** advise people to use selfies for useless matters
- **d.** advise people to use selfies for useful matters

2. Daniel Lau snapped many pictures from very____ in Hong Kong.

- a. modern stores
- **b.** tall buildings
- **c.** expensive buildings
- d. fashionable markets
- 3. The writer in the text considers scaling behaviour. skyscrapers as a/an__
 - **a.** careful **b.** safe
- c. careless
- **d.** beneficial
- 4. According to the text, Putting yourselves at risk to take selfies on skyscrapers is a/an__
 - **a.** good
- **b.** valuable **c.** bad
- **d.** lovely

5. The word beneficial in the text means_

- a. impossible or very difficult to believe
- **b.** to add interest or excitement to something
- c. having a good effect
- **d.** low in social status/ unimportant

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d **(50 marks)**

Once upon a time there was a turtle who had a dream. His dream was that he wanted to fly. He always complained about the matter. He was ready to do anything that could make him fly. The turtle was always unsatisfied and angry because his flippers weren't wings and his shell made him too heavy to fly. He was annoyed that other turtles were happy with swimming, and aren't jealous of the birds who could do the thing he could only dream of. The turtle, finally, asked a goose if she could help him to try flying. She told the other geese about the turtle's demand. The geese wanted to help the turtle and began to think of a way that could make his dream true. Finally, they came up with an idea. They decided that two of the geese would hold a stick which the turtle could hold with his strong mouth. While the geese were flying, the selfish turtle couldn't help keeping silent. He looked at all the turtles who were swimming in the river below. He opened his mouth boasting about how wonderful flying was and that they would never fly like him. But he forgot that the moment he opened his mouth he would fall down and never fly or even swim again.

The best title for this passage is _____

- a. The best turtle
- **b.** The humble turtle
- **c.** The proud turtle
- **d.** The proud goose

The turtle always complained because he ____

- a. couldn't swim
- **b.** couldn't fly
- **c.** couldn't speak
- d. couldn't walk

The turtle was always_____ because his flippers weren't wings.

- **a.** heavy
- **b.** annoyed
- **c.** excited **d.** happy

Which sentence is true about the text?

- **a.** The other turtles also were annoyed of the birds who could fly.
- **b.** The geese used a stick to help the turtle to walk.
- c. The geese used a stick to help the turtle to open his mouth.
- **d.** In the end, the turtle didn't succeed to fulfil his dream.

The underlined word they in the text refers to_

- **a.** the flippers
- **b.** the geese
- c. the birds
- **d.** the turtles

A. book Unit 8 P. 52 S. book Unit 9 P. 69

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

A poor family was living happily until the son felt severely ill. It was clear from the medical analysis and laboratory tests that he had got a tumour in his head. "Your son's condition is critical. He needs a miracle to survive.", the doctor said. After she had heard the doctor's words the little daughter rushed to the nearest pharmacy with the only pound she had in her money box. "Give me a miracle, please," she said putting the pound on the table. The pharmacist was busy talking to his brother. After a while he replied, "who told you I sell miracles?" She looked helplessly watching in despair. Suddenly the pharmacist's brother kneeled asking her, "tell me, sweetie, why do you need a miracle?" Without thinking, "I don't know, the doctor said that my brother needs a miracle for an operation not to die. "Is this pound enough?" "One pound is exactly enough", he answered with a big smile and a tender voice. "Could I see your brother?" This man was Carlton Armstrong, the famous nerve surgeon who performed the operation successfully and took one pound for it. Later, he framed the pound with a sentence below, "This pound is the price of a miracle taken from a girl, on the edge of innocence."

1. Which information is true about the text?

- **a.** The pharmacy tests showed that the son had got a tumour in his head.
- **b.** The pharmacist said that the son needs an operation.
- c. Carlton Armstrong performed the operation for the son
- **d.** The little girl went quickly to the laboratory to buy a miracle.
- 2. The daughter's _____ needs an operation to survive.
 - **a.** father **b.** brother **c.** sister **d.** uncle
- 3. Carlton Armstrong is
 - **a.** a nurse **b.** a pharmacist
 - **c.** a scientist **d.** the pharmacist's brother

4. Which information is true about the text?

- **a.** The operation cost less than one pound.
- **b.** The operation cost much money.
- **c.** The operation cost not more than one pound.
- **d.** The operation cost more than one pound.
- 5. A doctor who performs operations in a hospital

is a

a. pharmacist **b.** surgeon **c.** nurse **d.** scientist

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Mariam was a teacher who wanted to motivate her students and make them do their best in the exam. So, she told them that she would give a simple and symbolic gift, which is a new pair of shoes, to the one whose marks are excellent. Children rejoiced over this challenge and they all started writing **diligently**. After collecting the papers, the teacher was surprised to find that everyone had a full mark. "To whom will I give the gift?!" she thought. The teacher thanked everyone for their effort but she was confused about who would deserve the award as everyone has received the full mark. The teacher thought of a suitable solution with her students. The students' opinion was that each of them writes his/her name on a **folded** paper and puts it in a box from which the teacher picks one.

- 1. Mariam wanted to her students
 - a. frustrate b. encourage c. confuse d. surprise
- 2. Which sentence is true about the text?
 - **a.** Mariam was the headmaster of the school.
 - **b.** The students suggested an idea for choosing the winner.
 - **c.** She decided to give a gift to the politest student.
 - **d.** The gift was a series of stories.
- 3. The students expressed great___over the difficult task that was given by their teacher.
 - a. sadness b. confusion c. happiness d. frustration
- 4. The new pair of shoes were a/ an_____
 - a. present b. fine c. insurance d. punishment
- 5. The word <u>diligently</u> in the text means_____
 - **a.** a difficult task that tests somebody's ability.
 - **b.** to be worthy of something.
 - **c.** showing care and effort in your work or duties.
 - **d.** to show great respect.

S. book Unit 9 P. 69 A. book Unit 9 P. 58

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Indeed, the teacher pulled a paper in front of all students and read the child's name [Nada], and said: "you are the owner of the award". With joy and tears in her eyes, Nada came forward where the shoes were. She thanked everyone for this wonderful gift which came on time. Her parents couldn't afford to buy her new shoes because of their extreme **poverty**. The teacher returned home crying and told her husband what had happened. He was surprised and wanted to know the reason of her tears. She said: "When I opened the rest of the papers, I found that all the students had written the same name".

1. The best title for this passage is _____

- a. Nada and her helpless friends
- **b.** The teacher and her excellent students
- c. Nada and her helpful friends
- **d.** The boastful students

2. All the following information about the text is false except

- **a.** Each student wrote his/her name on the paper to get the prize.
- **b.** The paper will hide the name of the award's winner.
- **c.** The paper will show the name of the award's winner.
- **d.** Nada chose the name of the winner.

3. Nada didn't have shoes because

- a. Her father and mother were very rich.
- **b.** Her teachers were very poor
- c. Her friends were very poor.
- **d.** Her father and mother were very poor.

4. The teacher's husband was_____ when he saw her crying.

a. angry **b.** astonished **c.** sad **d.** excited

a. The word poverty in the text means_

- **b.** a lack of shoes
- **b.** a lack of money
- c. having much money
- **d.** a lack of awards

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Suzan is an orphan whose father died when she was a baby. Before his death, he had a strong will of taking care of Suzan and encouraging her to study hard. After her husband's death, the mother worked hard to make her daughter feel comfortable and tried to afford her all what she needed. At night, before they sleep, the mother tells Suzan how much it is important to be a responsible citizen who honours the principles of the country, she encourages her daughter to be a **productive** member of society and a person who makes a positive contribution to the nation. The mother also clarifies the necessity of developing her daughter's character to be strong and effective in society. She tells her that she must understand her legal rights as well as her duties. Suzan is sure that "life is difficult when you cannot have what you want". what we like, we must like what we have".

- 1. According to the text, the mother ____her husband's advice.
 - a. followed b. studied c. developed d. stopped

2. Which sentence is true about the text?

- **a.** Before his death, Suzan's brother had a strong will of encouraging her to study hard.
- **b.** Suzan's father in his advice wanted her to study hard after his death.
- **c.** The mother advised her daughter to be a responsible student.
- **d.** The mother explained the necessity of developing her daughter's appearance to be strong and effective in society.
- 3. The mother told Suzan to show great_____to the principles of the country.
 - **a.** welfare **b.** happiness **c.** respect **d.** talent
- 4. The mother advised her daughter that she must understand her legal rights____her duties.
 - **a.** along with **b.** behind **c.** opposite **d.** except

5. The word <u>productive</u> in the text means_

- **a.** an action or a service that helps to cause or increase something
- **b.** the general health, happiness and safety of a person or a group
- **c.** make something known.
- **d.** to invent something.

A. book Unit 9 P. 59 S. book Unit 10 P. 75

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

The daughter has learnt from her mother to fight till the end. She always says her best proverb: "when we don't have what we like, we must like what we have". Suzan, who is now 15 years old, works hard to achieve her dreams. She loves reading so she spends her free time in the school library reading about her country's history and social studies. She studies a lot because she believes that what is hard today, will be easy tomorrow and what is black tonight will be white in the morning. She shares her skills, talents, and abilities with others. In the holidays she participates in the social activities of her city and looks for ways to make her community a better place to live in. She also urges people of her age to work for welfare services.

1.	Suzan is	years old.			
	a. fifteen	b. fifty	c. fifteenth	d. fi	
•			7 4 707		

- 2. "When we don't have what we like, we must like what we have". is_____
 - a. Suzan's best motto
 - **b.** Suzan's best story
 - c. A sentence said by Suzan's mother to teach her.
 - **d.** A sentence written by Suzan.
- 3. Suzan believes that the future will be
 - **a.** negative **b.** positive **c.** bad **d.** dangerous

4. Which sentence is not true about the text?

- **a.** Suzan helps others with her skills, talents, and abilities.
- **b.** Suzan spends her free time in useful things such as reading about her country's history.
- c. Suzan spends her free time in useless things such as reading about her country's history
- **d.** Suzan advises her friends to work for welfare services.

5. The word welfare in the text means_

- **a.** doing or achieving a lot.
- **b.** showing care and effort in your work or duties.
- **c.** to have enough money to buy something.
- **d.** the general health, happiness and safety of a person or a group.

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Time is precious! We should never waste it in any way. People can spend a lot of time doing various things, but they can never get back the time they had spent. That is why most of successful people consider time as more important and valuable than money. We all should use our time in productive ways. If you master the technique of managing time efficiently, you can achieve anything in your life. Time management helps you to attain more with less effort. In the beginning, it will feel like a boring task, but when you do it regularly, you realize that it only helps you to increase your productivity. Eventually, this will encourage you to achieve more in life. Being productive doesn't mean that we have to be involved in multiple tasks at the same time. The proverb, "killing time is not a murder; it's a suicide" is applicable for those who don't understand the value of time and don't respect it. People who say that they don't have enough time to complete their work, don't really know how to manage time.

1. Which sentence is true about the text?

- a. Time is something valueless.
- **b.** We all should use our time in useless ways.
- c. Time management helps to waste more effort.
- **d.** Money is less valuable to successful people than time.

2. All the following is true except?

- **a.** Managing time efficiently enables us to achieve our goals or anything in life.
- **b.** We have to do several tasks at the same time to be fruitful.
- **c.** Managing time will encourage us to attain more in life.
- **d.** Managing time helps us to increase productivity.

3. The proverb, "killing time is not a murder; it's a suicide" is related to_____

- **a.** The People who manage their time efficiently.
- **b.** The People who never waste their time at all.
- **c.** The People who waste their time on valueless things.
- **d.** The successful people who consider time as more important and valuable than money.

4.	The word	suicide in	the text	means
┱.	THE WULU	Suiciue III	me text	means

- **a.** illegal killing of a person
- **b.** self-murder

c. in the end

- **d.** moral rule
- 5. Getting good results without wasting time or energy
 - **a.** applicable **b.** technique **c.** efficiently **d.** regularly

A. book Unit 10 P. 65 S. book Unit 11 P. 83

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Once, a king and a lazy man named Hani were very good friends. One morning, the king said, "Why don't you work to earn some money?" Hani said, "No one offers me a job. My enemies told everyone that I never do any work in time." The kind king said, "You can go into my treasury and collect as much wealth as you can, but you have to finish before sunset." Hani was so happy and rushed home to tell his wife. She said, "Go and get the gold coins and **gems** now." He said: "I cannot go now. I am so hungry. I'd like to eat first." After lunch, he took a nap for an hour. Then in the late afternoon, he picked some bags and went to the palace. On the way, he felt hot so he sat under a tree to rest and drink some water. Two hours later, when he wanted to move on, he saw a man showing some magic tricks. He stopped to watch for an hour again. On the way to the palace, he met an old friend and chatted with him for some time. When he reached the palace, it was already sunset time. The palace gates had been shut.

1. The text talks about

- a. The importance of work to earn money.
- **b.** The importance of time management.
- **c.** The importance of collecting money.
- **d.** The importance of friendship.
- a. Hani was
- **b.** a poor man
- **b.** a lazy man
- c. a rich man
- c. both a and b

2. The king asked Hani to

- **a.** work to collect as much wealth as he can.
- **b.** travel to collect as much wealth as he can.
- **c.** collect as much wealth as from his treasury before the night arrives.
- **d.** collect as much wealth as from his treasury at night.

3. Which of the following is true about the text?

- **a.** Hani went immediately to the palace to get money.
- **b.** Hani came across an old friend after the palace gate had been shut.
- c. Hani arrived the palace on time.
- **d.** He didn't get any treasure because he wasted his time.

4. The word gem in the text means

- a. a place where treasure (money, jewellery) is kept
- **b.** the general health, happiness and safety
- c. precious stones
- **d.** fruitful

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Has anyone ever inspired you to change your life in a **significant** way that made you healthier, happier, or more **fulfiled**? If so, then you understand how inspiration can create a positive difference in a person's life. Inspiration is powerful. If you want to be positive and capable of inspiring others, here are some tips to follow.

- Show people you care. Remember how many times your day was changed by questions like "How are you today?" or "Is everything going well with you?" said by a friend. Your actions are very important too. Many people's lives were inspired by small acts of kindness.
- Earn trust. If a person you know tells you a secret, it stays between you and him/her. Trust takes a long time to be built, but in many cases it can be destroyed in no time.

1. Inspiration can make a _____ difference in a person's life.

- **a.** useless **b.** kindness **c.** useful **d.** harmful
- 2. To make people trust you_____
 - a. tell their secrets to others.
 - **b.** reveal their secrets.
 - **c.** keep their secrets.
 - **d.** know all their secrets.

3. Which sentence is not true about the text?

- **a.** Many people's lives were destroyed by small acts of kindness.
- **b.** Many people's lives were motivated by small acts of kindness.
- **c.** Many people's lives were harmed by small acts of kindness.
- **d.** Many people's lives were ended by small acts of kindness.

4. The opposite of the word <u>significant</u> is___

- **a.** unimportant
- **b.** positive
- **c.** powerful
- **d.** important

5. The word <u>fulfilled</u> in the text means_

- a. fruitful
- **b.** happy and satisfied
- c. having an acceptable reason
- **d.** important enough to be noticed

A. book

P. 83

I-reading: (100 marks)

S. book

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Unit 11

Inspiration is powerful. If you want to be positive and capable of inspiring others, here are some tips to follow.

• Keep your promises. If you volunteer to help someone you need to keep your word. Life has many examples of promises that are kept to save many people's lives. Therefore, you should be wise enough to keep your word

Therefore, you should be wise enough to keep your word no matter what it takes.

- It is easy to <u>criticise</u> people, but that doesn't mean it's the right thing to do. "How did you react when your intelligence was once insulted by someone? Or, if someone made fun of your clothing, or criticized your performance in a negative way?" Whether the criticism was justified or not, sure you would get upset.
- Be an active listener. Not many people can actively listen to and comprehend those words to fully understand the meaning behind them.

1. The text talks about

- **a.** How to criticise other people
- **b.** How to motivate other people
- **c.** How to listen to other people
- **d.** How to promise other people

2. All the following about the text is true except_

- a. promises are kept to preserve people's lives.
- **b.** you should be jealous enough to keep your promises.
- c. You will get angry if someone make fun of you.
- **d.** You will get angry if someone criticize you in a harmful way.

3. Which of the following is true about the text?

- **a.** Many people can't understand the words other people say and the meaning behind them.
- **b.** All people can understand the words other people say and the meaning behind them.
- **c.** You should be a vital listener to understand the words other people say and the meaning behind them.
- **d.** A few people can understand the words other people say and the meaning behind them.

4. To have an acceptable reason is to_

a. insult b. promise c. justify d. comprehend

5. The word <u>criticise</u> in the text means_

- a. to talk about someone's faults
- **b.** to show something is true
- c. to find out the facts about something
- **d.** to offer to do something without being forced to do it.

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Unit 11

P. 70

If you look up at the stars, you might wonder if anyone is really out there. As the 20th century began, interest in the possible life on Mars and the possible civilizations there led to a search for signals. An example of how we might receive communications from the planet was mentioned in 1896 when a newspaper article entitled "A Signal from Mars" had offered one. In the late 19th and early 20th centuries the idea of wirelessly sending and receiving waves through the air, was developed. New methods of searching for communications from space were offered too. In 1901, engineer Nicola Tesla made the astonishing claim that he was receiving radio communications from Mars. His story was picked up and reported in the press. The Media was **captured** by the idea of communicating with Mars but it did not find much serious interest from scientists. In the 1960s a number of other scientists began searching for signals showing the existence of another life elsewhere in the universe. As it became increasingly clear that there was no intelligent life on other planets in the solar system, it became possible to detect signals from much farther away. Radio signals were detected to look for life or civilizations out in the galaxy but none was proved.

- 1. _____first adopted the idea of the existence of life on other planets.
 - a. Scientists
- **b.** A newspaper article
- c. Nicola Tesla
- **d.** The radio
- 2. The search for signals of possible life on Mars began in____
 - **a.** the early 19th century **b.** the late 20th century
 - **c.** the 1960s.
- **d.** the early 20th century

3. All of the following information is false except_

- **a.** The scientists paid much attention to the idea of communicating with Mars.
- **b.** The scientists didn't pay much attention to the idea of communication with Mars.
- **c.** Nicola Tesla proved that there might be life on other planets.
- **d.** The scientists proved that there might be life on other planets.

4. The word <u>capture</u> in the text means_

- a. everything that exists (planets, stars, space, etc
- **b.** to catch/ to take control
- c. think about something curiously
- **d.** difficult to believe

5. The large system of stars in outer space is called_

a. universe **b.** civilization **c.** galaxy **d.** signal

S. book Unit 12 P. 88 S. book Unit 12 P. 89

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Body language refers to the nonverbal signals that we use to communicate. These nonverbal signals make up a huge part of our daily communication. From our facial expressions to our body movements, the things we don't say can still **convey** volumes of information. It was suggested that body language itself may account for between 60 to 65% of all communication. A smile can indicate approval or happiness. A frown can signal disapproval or unhappiness. In some cases, our facial expressions may reveal our true feelings about a particular situation. While you say that you are yourself feeling fine, the look on your face may tell people otherwise. Happiness, sadness, anger, surprise, disgust and fear are just a few examples of emotions that can be expressed through facial expressions. The expression on a person's face himself can even help determine if we trust or believe what he/she is saying.

- 1. Body language means the_____ signals that we use to communicate.
 - **a.** spoken **b.** unspoken **c.** written **d.** printed
- 2. The nonverbal signals form a/an_____ part of our daily communication.
- a. smallb. uselessc. bigd. boringis not from the emotions which can
- be expressed through facial expressions.
 - **a.** trust **b.** horror **c.** astonishment **d.** happiness
- 4. Which of the following is true about the text?
 - a. A frown on your face can refer to sadness.
 - **b.** A smile on your face can refer to anger and fear.
 - c. the look on your face can tell people your true feeling.
 - **d.** The expression on someone's face can't help to find out if we can trust him or not.
- 5. The word <u>convey</u> in the text means_____
 - a. to show something is true
 - **b.** to make ideas, feelings known to somebody
 - c. an action that shows what someone feels
 - d. feeling annoyed, upset

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Facial expressions are also among the universal forms of body language. The expressions used to convey fear, anger, sadness, and happiness are similar throughout the world. The arms and legs can also themselves be useful in conveying nonverbal information. Crossing legs away from another person may indicate dislike or discomfort with that individual. Crossing the arms can indicate defence, being self-protective. Clasping the hands behind the back might indicate that a person is feeling bored, anxious, or even angry. Rapidly tapping his/her fingers can be a sign that a person is bored, impatient, or frustrated. Crossed legs can indicate that a person is feeling in need of privacy. So when you are evaluating somebody, pay attention to the body language, which could tell many unspoken words. Some research suggest that deaf people may be especially skilful at picking up visual traits in the actions of others through their body language because they are trained on using sign and body language.

- 1. The expressions used to convey feelings are_____ throughout the world.
 - a. different
- **b.** boring
- c. not different
- **d.** individual
- 2. Crossing legs away from another person may indicate_____ with that individual.
 - **a.** friendship **b.** hate **c.** love **d.** defence
- 3. According to the body language, you feel annoyed and upset when you_____
 - a. clasping your hands behind your back.
 - **b.** rapidly tapping your fingers.
 - c. crossing your legs.
 - **d.** crossing your arms.
- 4. Which information is true about the text?
 - **a.** The People who are unable to see are good in understanding body language.
 - **b.** The people who are able to hear are good in understanding body language.
 - **c.** The people who are unable to hear are good in understanding body language.
 - **d.** deaf people can't understand the body language.
- 5. Worried about something is called_
 - **a.** anxious **b.** frustrated **c.** bored
 - **.** bored **d.** sad

I-reading: (100 marks)

A- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Language is considered a very complex form of communication that occurs among humans who use words while talking to express their needs and they cry and make faces when they want to express feelings. Animals also show signs of communication such as a bird singing a song or a dog wagging its tail when excited. Researchers say that animals do not have a true language like humans. However, **they** do communicate with each other with sounds and gestures. Children show these same forms of communication as babies when crying and gesturing, but they slowly learn the words of language. Dogs can be trained to follow certain commands such as "sit", "come" and "roll over". Dogs are known to be experts at reading their owner's intentions and that they do not respond to actual words but the tone in which it is said. There is no doubt that animals communicate with each other in response to different motivations such as hunger or fear. Human language is creative and consists of unique characteristics that give us the ability to engage in intellectual and logical ways.

- 1. Humans use_____ to communicate with each other.
 - a. signs b. sounds c. words d. gestures
- 2. All of the following statements are false except_
 - **a.** humans use signs like animals when they are adults.
 - **b.** Animals use signs when they are young only.
 - **c.** Like animals, humans use words to communicate.
 - **d.** Unlike humans, animals can't slowly learn the words of language.
- 3. Which of the following is false about the text?
 - a. Dogs can't respond to their owner's words.
 - **b.** Dogs can respond to their owner's commands.
 - c. Dogs can read their owner's words.
 - **d.** Dogs can respond to words such as "sit", "come" and "roll over" by being trained.
- 4. The word they in the text refers to_____
 - a. animals b. researchers c. humans d. children
- 5. The word <u>motivation</u> in the text means_____
 - **a.** the ability to understand intelligently
 - **b.** a reaction to something
 - **c.** willingness to do something
 - d. feeling annoyed, upset

B- Read the following text then choose the correct answer a, b, c or d (50 marks)

Most people are curious about different countries and their cultures. So, some tend to make friends from all around the world. Making friends from all over the world is easy nowadays. We only have to sign up to a pen pal website under the supervision of parents. When we create a profile, we will be asked to fill out basic details about ourselves; like our interests, the country we are from, and our birth date. We will be able to have conversations with new friends in different countries, so learning another language can help us build bonds with people that speak foreign languages. We must be **polite** when asking them about their lives and things that they are interested in. Being a nice person and willing to learn about new experiences will help you make friends wherever you go. If we have the chance to travel one day, we may meet these friends face to face. We have to keep in mind that different people in different countries have different cultures and different life styles which enrich our knowledge about various topics. We have to respect other people's privacy and try to learn the best from them.

- 1. Most people_____ different countries and their cultures.
 - a. worried about
- **b.** care about
- c. afraid of
- d. don't care about
- 2. Which sentence is not true about the text?
 - **a.** Making friends from all over the world is simple nowadays.
 - **b.** Learning another language can help you to make relations with people from your country.
 - **c.** We only have to sign up to a pen pal website under the management of parents.
 - **d.** Learning another language can help you to make relations with people from all over the world.
- 3. People in different countries have____ cultures and life styles.
 - **a.** dangerous **b.** similar **c.** complex **d.** various
- 4. Different cultures and different life styles of different countries will____ our knowledge
 - a. develop b. spoil c. reduce d. end
- 5. The word polite in the text means_____
- **a.** expressing great happiness about something.
- **b.** to develop strong relationship with someone.
- **c.** behaving in a way that is socially correct and shows respect for other people's feelings.
- **d.** to become involved in an activity.